Szukaj

Spożywanie owsa jest bardzo korzystne dla zdrowia!

Jak donoszą najnowsze badania naukowców, jedząc całe ziarna owsa, poprawiamy nasycenie organizmu, jakość diety, układu krążenia, układu pokarmowego oraz poprawiamy ogólny stan naszego zdrowia.

W październikowym dodatku wydania British Journal of Nutrition, rzesza naukowców, zamieściła swoje badania, z których wynika, że owies odgrywa olbrzymią i pozytywną rolę w naszym organizmie.

- W dodatku dotyczącym owsa, zostały opracowane i przedstawione kompleksowe opinie międzynarodowej grupy ekspertów, dotyczące niezwykłej roli owsa na ludzkie zdrowie oraz na rolnictwo. Autorzy zidentyfikowali obszary przyszłych badań w dziedzinie rolnictwa i zdrowia, które pomogą zapewnić jeszcze większe korzyści zdrowotne i zwiększenie dostępności owsa na całym świecie – wyjaśnia Jan-Willem van Klinken z Quaker Oats Center of Excellence.

Badania nad owsem były przeprowadzane od dziesięcioleci. Dopiero dodatek do British Journal of Nutrition, sporządzony przez naukowców, zawiera nowe dowody i korzyści dla zdrowia, rolnictwa oraz przetwórstwa spożywczego. Oto główne wnioski, zawarte w naukowym dodatku:

  • Liczne badania przedstawione w dodatku do BJN sugerują, że jedzenie owsa zwiększa uczucie sytości.
  • Regularne konsumowanie produktów pełnoziarnistych jest związane z obniżką indeksu masy ciała (BMI).
  • Podobne dowody można znaleźć w badaniu przeprowadzonym 28 maja 2014, podczas którego badani, którzy spożywali na śniadanie 217,5 kcal, z pierwszym posiłkiem jakim były płatki owsiane z odłuszczonym mlekiem, odczuwali większe nasycenie i mniejszą chęć do jedzenia w późniejszych godzinach, niż osoby spożywające na śniadanie taką samą liczbę kalorii.
  • Większe nasycenie organizmu, wydaje się być związane z wyższą lepkością owsianego beta-glukanu.
  • Spożywanie otrębów owsianych może zapewnić korzyści w pewnych przypadkach chorób jelit oraz przy zaparciach.
  • Owies poprawia funkcjonowanie układu krążenia.
  • Spożywanie 60 gram płatków owsianych, może znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Spożywanie owsa zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
  • Spożywanie całych ziaren owsu, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.
  • Zmniejsza ryzyko otyłości i chorób przewlekłych.
  • Według naukowca, Davina Rosa, odporna skrobia zawarta w owsie, może wzmocnić pożyteczne bakterie w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.

Damian Nejman

Komentarze do: Spożywanie owsa jest bardzo korzystne dla zdrowia!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz