Szukaj

Spożywanie niskokalorycznego soku żurawinowego przyczynia się do obiżenia ciśnienia krwi

Regularne spożywanie niskokalorycznego soku żurawinowego może pomóc w walce ze nadciśnieniem. Wnioski te zostały przedstawione przez naukowców w trakcie American Heart Association's High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions.



Badanie polegało na obserwacji efektów, jakie wywoływało spożywanie niskokalorycznego soku żurawinowego. Ludzie, którzy podzieleni zostali na dwie grupy - jedna spożywała niskokaloryczny sok żurawinowy, druga zaś napój placebo o smaku żurawinowym. Badanie trwało przez osiem tygodni, udział w badaniu wiązał się także z kontrolą codziennej diety.

Badanym mierzono ciśnienie przed rozpoczęciem badania, po czterech tygodniach oraz pod koniec. Po ośmiu tygodniach zaobserwowano znaczne obniżenie ciśnienia ze średniego 121/73 mmHg zmalało ono do 118/70 mmHg. Oczywiście zmianę w ciśnieniu zaobserwowano jedynie u osób spożywających niskokaloryczny sok żurawinowy. U członków grupy spożywającej napój placebo nie zaobserwowano żadnych zmian.

Naukowcy odnotowali zatem, że sok żurawinowy jest niezwykle bogaty w antyoksydanty (naturalne molekuły znajdujące się w owocach, herbacie, winie oraz innych produktach spożywczych), które bezpośrednio związano z obniżeniem ciśnienia krwi w innych badaniach.

Komentarze do: Spożywanie niskokalorycznego soku żurawinowego przyczynia się do obiżenia ciśnienia krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz