Szukaj

Sól wcale nie jest taka zła dla serca!

Ograniczenie spożycia soli jest ważnym krokiem ku obniżeniu ryzyka nadciśnienia i choroby serca - o tym wiemy od dawna. Zbyt dużo soli w diecie – a zwłaszcza sodu – to główny czynnik ryzyka nadciśnienia. Teraz naukowcy z University of Glasgow przynoszą całkiem nowe wieści na ten temat. Odkryli bowiem, że inny składnik soli - chlorek - także może odgrywać tutaj ważną rolę.



Wykazali, że niskie poziomy chlorku w krwi to niezależny wskaźnik ryzyka śmiertelności u ludzi z nadciśnieniem.

Po przeanalizowaniu danych na temat 13 000 pacjentów z nadciśnieniem, obserwowanych przez 35 lat, naukowcy odkryli, że niskie poziomy chlorku powiązane były z większym ryzykiem zgonu i choroby serca, nawet o 20%.

Badanie ukazało się w Hypertension.

Dr Sandosh Padmanabhan z Institute of Cardiovascular and Medical Sciences mówi: - Sód jest od dawna przedstawiany jako główny winny większego ryzyka nadciśnienia. Natomiast o chlorku mówi się niewiele.


Jak dodaje, ich badanie rzuca nieco światła na ten niedoceniony związek chemiczny i ujawnia powiązanie między niskimi poziomami chlorku w osoczu a wyższymi proporcjami śmiertelności.

Najbardziej zaskakujący jest fakt, że chlorek odgrywa rolę zupełnie odwrotną do roli sodu.

Dr Padmanabhan dodaje: - Nasze badanie pokazuje, że powszechne przekonanie, że sól jest tylko i wyłącznie zła, jest błędne. Wyższe poziomy chlorku we krwi wydają się niezależnym czynnikiem, który jest powiązany z niższą śmiertelnością i niższym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Jak uważa naukowiec, ich prace wskazują całkiem nowy, praktycznie jeszcze nie znany obszar dla przyszłych badań naukowych.

Chlorek we krwi już teraz jest mierzony w ramach rutynowego klinicznego skryningu, dlatego monitorowanie poziomów chlorku będzie można łatwo wcielić do klinicznej praktyki identyfikującej ludzi zagrożonych chorobami serca.

Dr Padmanabhan podsumowuje: - Jest jeszcze za wcześnie, aby łączyć te odkrycia ze spożyciem soli i dietą. Potrzebne są dodatkowe badania, które określą związek chlorku i ryzykiem zdrowotnym.

Komentarze do: Sól wcale nie jest taka zła dla serca!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz