Szukaj

Sól w produktach spożywczych: nawoływanie do działania

Podziel się
Komentarze0

Kanadyjska Fundacja Chorób Serca dzwoni na alarm: Kanadyjczycy, mimo wielu kamapnii informacyjnych na temat zdrowia, w dalszym ciągu jedzą za dużo soli. Rząd tego kraju powinien działać już teraz, aby ograniczyć ilość soli w produktach spożywczych, albo konsekwencje dla zdrowia publicznego będą naprawdę poważne.



Dania gotowe do spożycia zawierają za dużo sodu, a władze kanadyjskie w dalszym ciągu nie mają jasnego planu pozwalającego walczyć z tym zjawiskiem, stwierdza Kanadyjska Fundacja Chorób Serca.

System weryfikacji oraz nadzoru poziomu soli w produktach spożywczych powninien być obmyślony i stworzony jak najszybciej, stwierdzają przedstawiciele tej fundacji.

Rozsądna redukcja ilości soli, którą konsumenci pochłaniają każdego dnia, może mieć bardzo duże korzyści dla zdrowia obywateli Kanady, podkreśla z mocą Kanadyjska Fundacja Chorób Serca. Na przykład, ponad 14 procent zgonów spowodowanych przez incydent naczyniowo-mózgowy mogłoby być w ten sposób unikniętych.


Nie zapomnijmy, że to właśnie nadmiar soli jest jednym z czynników ryzyka incydentu naczyniowo-mózgowego, popularnie zwanego również udarem mózgu.

Jak podaje Kanadyjska Fundacja Chorób Serca, system zdrowia publicznego w Kanadzie w ten sposób mógłby zaoszczędzić prawie trzy miliardy dolarów każdego roku.

Nie chodzi tutaj o to, że jest to sprawa tylko i wyłącznie rządu. Ale chodzi o to, że rząd mógłby pokazać dobry przykład, rodzaj nowego przywództwa w tej dziedzinie, i zgromadzić wokół stołu przemysł, naukowców, wszystkich tych, którzy pracują nad polityką w dziedzinie zdrowia, stwierdził doktor Michel Joffre, rzecznik Kanadyjskiej Fundacji Chorób Serca.

Komentarze do: Sól w produktach spożywczych: nawoływanie do działania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz