Szukaj

Sok z buraków może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi

Szklanka soku z buraków na dzień nie sprawi, że przestaniemy potrzebować wizyt u kardiologa, ale na pewno da sercu solidny zastrzyk korzystnych składników. W przeprowadzonym badaniu u osób z wysokim ciśnieniem krwi, które piły fioletowy wywar, zanotowano spadek ciśnienia.



- Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia układu krążenia - powiedziała dr Amrita Ahluwalia, główny autor badania, profesor biologii naczyniowej na The Barts and The London Medical School. - Jednak warzywa, które są bogate w związki azotanów, w tym buraki i ich soki, mogą oferować specjalne korzyści dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.

W organizmie azotany z żywności są przekształcane w azotyny i ostatecznie w tlenek azotu. Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. Tlenek azotu ma odwrotne działanie do niskich temperatur i stresu, które powodują zwężanie naczyń i czasowy wzrost ciśnienia krwi.

W badaniu wzięło udział 15 osób dorosłych z nadciśnieniem - pili około 8 uncji soku z buraków lub tę samą ilość wody o niskiej zawartości azotanów oraz mieli kontrolowane ciśnienie przez następne 24 godziny. Szklanka soku z buraków ma mniej więcej taką samą zawartość azotanów jak całe dwa buraki.

Okazało się, że napój warzywny obniżył ciśnienie krwi o około 10 mmHg, a największy spadek wystąpił od 3 do 6 godzin po spożyciu soku.

W poprzednich badaniach, dr Ahluwalia i jej koledzy odkryli, że osoby z prawidłowym ciśnieniem tętniczym muszą wypić dwa razy więcej soku z buraków, aby zaobserwować ten sam poziom obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

- Obniżenie ciśnienia tętniczego u osób z podwyższonym ciśnieniem krwi jest bardzo ważne, ponieważ wiemy, że około 50 procent wszystkich ataków serca, a 60 do 70 procent wszystkich udarów, jest bezpośrednią konsekwencją wysokiego ciśnienia krwi - powiedziała dr Ahluwalia.


Jednak nowe badania wykazały jedynie krótkoterminowe skutki picia soku z buraków. Dr Ahluwalia kończy następne badania, aby sprawdzić, czy ludzie z wysokim ciśnieniem krwi pijąc sok codziennie przez cztery tygodnie, zaobserwują jakąś poprawę.

Butelkowany sok buraczany jest łatwo dostępny w Wielkiej Brytanii, gdzie badanie zostało przeprowadzone. Jednak w innych krajach zazwyczaj nie ma takiej możliwości, dlatego musimy polegać na sobie i samodzielnie przygotowywać codzienną dawkę.

Niektóre badania jednak obudziły obawy dotyczące możliwego związku między azotanami i azotynami występującymi w przetworzonym mięsie i nowotworami przewodu pokarmowego, ale eksperci twierdzą, że nie ma powodu do niepokoju, jeżeli chodzi o azotany znajdujące się w warzywach.

Azotany i azotyny same w sobie nie są kancerogenne, ale mogą wiązać się ze składnikami protein w jelitach, powodując powstawanie nitrozoamin, z których pewna część może powodować raka u ludzi. Warzywa jednak również zawierają antyoksydanty, takie jak witamina C, które blokują powstawanie nitrozoamin. Natura sama dostarcza nam sposobu na wyciąganie korzyści z tlenku azotu bez ryzyka tworzenia tych związków.

- Istnieją dowody na toksyczność azotynów w mięsie, ale nie ma dowodów na to, że azotyny w warzywach powodują podobne skutki - mówi dr Ahluwalia. - Nie ma dowodów na to, że jedzenie warzyw powoduje raka - w rzeczywistości jest wręcz przeciwnie.

W celu poprawy zdrowia serca, w porze obiadu i kolacji najlepiej wypełniać co najmniej połowę talerza warzywami i owocami. Jeśli wiadomo, że dieta jest uboga w warzywa, trzeba dołożyć wszelkich starań, aby jeść ich więcej, zwłaszcza jako zamiennik żywności z dużą zawartością sodu. Naprawdę może to pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Komentarze do: Sok z buraków może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz