Szukaj

Smak: nasze preferencje zmieniają się wraz z wiekiem

Podziel się
Komentarze0

Kiedy byłeś dzieckiem, nienawidziłeś marchewki, a kiedy jesteś dorosły, nie wyobrażasz sobie bez niej życia? Najnormalniejsza rzecz na świecie, wyjaśniają japońscy naukowcy w Uniwersytetu w Osace. Swoje obserwacje zaprezentowali na kongresie naukowym Société pour l'étude du comportement d'ingestion, a także przedstawili w magazynie LiveScience.



Badacze piszą, iż udało im się zaobserwować zmiany w preferencjach smakowych u szczurów na różnych etapach ich życia.

- Starzenie musi być przyczyną tych zmian, niezależne od aktywności nerwu odpowiedzialnego za smak – wyjaśniają naukowcy. – Młode szczury wolą słodkie jedzenie i nienawidzą gorzkich smaków, w przeciwieństwie do szczurów starszych.

Aby uzyskać takie wyniki, Japończycy przede wszystkim zmierzyli odpowiedź nerwową szczurów na roztwory o smaku słodkim, gorzkim, słonym i kwaśnym.


Obserwacjami objęto pięć grup samców w różnym wieku (młode, młode dorosłe, dorosłe, wiek średni, bardzo stare).

Kiedy badacze najstarszym szczurom zaprezentowali roztwory o najmniejszych stężeniach smaku, stwierdzili, że te gryzonie charakteryzowały się najmniejszą wrażliwością smakową.

Dr Chizuko Inui-Yamamoto, jeden z autorów badania, mówi: - Nasze prace są pierwszymi, które udowadniają, że u starych szczurów występuje mniejsza awersja do gorzkiego smaku. Pokazujemy też, że starzenie nie prowokuje żadnych zmian w przekazywaniu informacji o smaku z języka do centralnego układu nerwowego.

Naukowcy japońscy mają teraz nadzieję, iż będą mogli kontynuować te badania, aby odkryć przyczyny tych zmian w preferencjach smakowych, do których dochodzi z biegiem życia.

Komentarze do: Smak: nasze preferencje zmieniają się wraz z wiekiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz