Szukaj

Słodki relaks w Dniu Odpoczynku Zszarganych Nerwów

Nadeszła jesień. I choć często we wrześniu, a nawet w październiku aurę mamy jeszcze letnią, to nasze samopoczucie zwykle tak pogodne już nie jest. Dzieci wracają do szkoły, do miasta wracają korki, za chwilę koniec roku, a my nie zrealizowaliśmy ani jednego z noworocznych postanowień – i jak tu się nie denerwować?

Dzień, w którym nie wypada się stresować!

Jest jednak dzień, w którym po prostu nie wypada poddać się stresowi – 28 października – Dzień Odpoczynku Zszarganych Nerwów. Podpowiemy Wam, jak to zrobić!

Otwórz się na nowe!


Najlepiej oczywiście byłoby tego dnia wziąć sobie wolne (tym bardziej, że w tym roku wypada w piątek) i skupić się wyłącznie na relaksie. Jeśli jest to jednak niemożliwe i do dyspozycji będziemy mieć zaledwie kilka godzin, warto skrupulatnie zaplanować ten czas. Jeśli mamy swój niezawodny patent na relaks - wspaniale! Ale może warto spróbować czegoś nowego?

Zacznijmy od… sportu, który jest jednym z najlepszych sposobów na stres. Podczas wysiłku fizycznego produkowana jest endorfina, czyli hormon szczęścia. Możemy być więc pewni, że choć z treningu wrócimy zmęczeni, to z uśmiechem na twarzy i w pełni energii do działania.

Po treningu zafundujmy sobie gorącą kąpiel, która nie tylko zrelaksuje, ale również zapobiegnie mogącym pojawić się po wysiłku fizycznym zakwasom.

A na koniec bomba relaksacyjna! Najpierw przygotujmy coś orzeźwiającego dla podniebienia, co wpłynie również kojąco na zszargane nerwy, czyli mus jabłkowy z melisą. Dobierzmy odprężającą (taką, którą naprawdę lubimy, i która działa na nas uspokajająco) muzykę (muzykoterapia) i zapalmy kilka zapachowych świec lub kadzidełek (aromaterapia). Usiądźmy lub połóżmy się w wygodnej pozycji, najlepiej otulając się mięciutkim pledem
i poddajmy chwili. Delektując się musem przywołajmy w pamięci miejsce, w którym lubimy przebywać lub w którym chcielibysmy się znaleźć np. letni domek w górach czy plażę z tegorocznych wakacji. Wizualizacje tego typu doskonale poprawiają samopoczucie, oddalają napięcie i pomagają w walce ze stresem. Delektujmy się więc chwilą i pamiętajmy, że to jeden z nielicznych momentów, które dedykujemy tylko i wyłącznie sobie!


Przepis na Mus jabłkowy z melisą autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i Jej męża Macieja Szaciłło*

Składniki dla 2 osób:
  • 4 twarde kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO
  • sok z połówki limonki
  • mała garść świeżej melisy
Dekoracja
  • trzcinowy Cukier Królewski BIO
  • 2 plasterki limonki
  • 2 listki melisy

Jabłka obieram ze skórki, kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję sok z limonki oraz trzcinowy Cukier Królewski BIO i duszę, aż jabłka staną się miękkie. Następnie miksuję  na jednolitą masę. Podaję z drobno pokrojoną melisą,  w wysokich szklankach ozdobionych trzcinowym Cukrem Królewskim BIO, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

*Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho” autorstwa Moniki Mrozowskiej – Szaciłło i Macieja Szaciłło.

***
Grupa Südzucker to największy producent cukru w Europie. Jej częścią jest Südzucker Polska S.A., najmłodsza, dynamicznie rozwijająca się spółka w ramach europejskiego koncernu. Obecnie Südzucker Polska S.A. produkuje cukier w 5 zakładach produkcyjnych tj. w  cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Strzyżów i Świdnica, pod znaną od 12 lat na polskim rynku marką "Cukier Królewski". Na półkach sklepowych, oprócz tradycyjnego cukru białego w opakowaniach 1 kg znaleźć można wiele innych produktów marki „Cukier Królewski” m.in. cukier puder, kostka, brydż, cukier trzcinowy, kandyz oraz cukier w małych poręcznych saszetkach zarówno do domowego użytku jak również do sektora gastronomicznego. W szerokiej ofercie marki „Cukier Królewski” znajdują się innowacyjne na polskim rynku produkty, jak cukier puder w młynku oraz cukier biały i trzcinowy w kartonie z zakrętką, tzw. Tetra Rex. W 2010 roku Südzucker Polska S.A. wprowadził na rynek nową markę – „Dolcetino” - słodzik w kostkach na bazie cukru oraz rozszerzyła konsumenckie portfolio „Cukru Królewskiego” o nowość w postaci cukru perlistego przeznaczonego do dekoracji.

Równocześnie, szeroka gama specjalistycznych produktów takich jak: pomady cukiernicze, cukier perlisty itd. skierowana jest do branży piekarniczo – cukierniczej.

Innowacyjne produkty z palety Cukru Królewskiego – cukier drobny w Tetra Rex i cukier puder w młynku, zostały w 2009 roku nagrodzone w ogólnopolskim konkursie Krajowi Liderzy Innowacji. W tym samym konkursie Südzucker Polska S.A. otrzymał również nagrodę i miano Innowacyjnej Firmy. W 2010 roku konsumenci uznali markę Cukier Królewski za najlepiej rozpoznawalną w swojej kategorii i wyróżnili ją Złotym Laurem Konsumenta.

Komentarze do: Słodki relaks w Dniu Odpoczynku Zszarganych Nerwów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz