Szukaj

Salmonella: z fermy na widelec…

Podziel się
Komentarze0

Badania nad Salmonellą pozwolą naukowcom zidentyfikować szczepy bakterii opornych na antybiotyki, ich ewolucję i rozprzestrzenianie. Wyśledzenie transmisji indywidualnych szczepów ze środowiska rolniczego na ludzi poprzez jedzenie jest trudne, gdyż wzorce oporności szybko ewoluują pośród tych patogenów.



Tak szybko, że badacze nie są w stanie określić, skąd pochodzą niektóre wysoko oporne szczepy bakteryjne.

Michael DiMarzio i prof. Edward Dudley z Penn State’s College of Agricultural Sciences opracowali metodę, która pozwala śledzić szczepy Salmonella enterica w miarę tego, jak ewoluują i rozprzestrzeniają się.

Pod lupę wzięli przede wszystkim szczep Salmonella Typhimurium, który odpowiada za 15% wszystkich infekcji spowodowanych przez Salmonellę każdego roku w USA.

Liczba szczepów tej bakterii opornych na antybiotyki i wyizolowanych od ludzi stale rośnie, a to oznacza, że rozpowszechnienie tych szczepów jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

DiMarzio mówi: - Infekcje Typhimurium stają się coraz trudniejsze do wyleczenia tradycyjnymi antybiotykami, a ich potencjał do rozprzestrzeniania oporności na antybiotyki na inne bakterie także niepokoi. Ważne jest więc, aby skutecznie monitorować transmisję Typhimurium w całym łańcuchu pokarmowym.


Nowa metoda identyfikowania szczepów Typhimurium opornych na antybiotyki opiera się na genach wirulencji oraz nowych regionach bakteryjnego DNA, znanych jako CRISPRs (ang. clustered regularly interspaced short palindromic repeats).

Rezultaty badań opublikowano w Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

CRISPRs są obecne w wielu patogenach powodujących zatrucia pokarmowe. Badacze amerykańscy wykazali, że można się nimi posłużyć do identyfikowania populacji Salmonelli z powszechnymi wzorcami oporności na antybiotyki, zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.

DiMarzio kontynuuje: - Możemy użyć CRISPRs, aby zidentyfikować oporność bakteryjną na siedem powszechnych antybiotyków zwierzęcych i ludzkich. Pokazujemy, że CRISPRs to nowe narzędzie śledzenia transmisji Salmonelli antybiotykoopornej z fermy na widelec...

DiMarzio odkrył, że wiele podtypów Salmonella Typhimurium pokazywało się regularnie w zamrożonych próbkach Salmonelli pobranych od świń, kurczaków i krów w Peru. W swoich badaniach przyjrzeli się 84 izolatom Salmonella Typhimurium, zebranym w okresie 2008 – 2011.

Komentarze do: Salmonella: z fermy na widelec…

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz