Szukaj

Przyjmowanie kwasów omega 3 w ciąży a rozwój dziecka

Czasopismo Applied Physiology, Nutrition and Metabolism opublikowało wyniki badań nad zależnością pomiędzy poziomem kwasów omega-3 u kobiet w ciąży, a ich samopoczuciem po porodzie i rozwojem oraz zdrowiem dziecka.

Omega-3 - właściwości

Kwasy omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które pełnią ważną rolę w odżywianiu człowieka i występują pod trzema postaciami:

  • ALA- kwas a- linolenowy
  • EPA- kwas eikozapentaenowy
  • DHA- kwas dohozakehsaenowy

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne twierdzi, że nie tylko kobiety ciężarne i karmiące, ale każda dorosła osoba powinna codziennie spożywać minimum 500 mg kwasów omega 3. Natomiast Komisja Europejska i Międzynarodowe Towarzystwo Badań Kwasów Tłuszczowych i Lipidów zalecają dzienną dawkę 200 mg kwasu DHA.

Przebieg badań

Seria badań pod nawzwą APrON została przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Calwary i Uniwersytetu Alberty. Obserwowano grupę 600 kobiet w trakcie ciąży i po porodzie, kontrolując występowanie kwasów omega 3 w ich organizmach.

Eksperyment udowodnił, że wiele kobiet pomimo dostatniego poziomu życia i posiadanego wykształcenia, nie zjadało dziennej, zalecanej normy kwasów omega 3. Są one niezwykle ważne dla dziecka, które jest jeszcze w łonie matki, ponieważ mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój całego jego organizmu i wykazują szczególne właściwości stymulacji mózgu. Co więcej, przyczyniają się także do utrzymania ciąży i wspomagają łożysko.

Dieta i suplementacja w ciąży

Kwasy tłuszczowe omega 3 można dostarczać organizmowi poprzez spożywanie bogatych w nie pokarmów. Do tej grupy należą ryby, a w szczególności łosoś, dorsz, śledź, a także różne owoce morza i niektóre oleje roślinne. Korzystne dla zdrowia związki można przyjmować także w postaci suplementów, które jak pokazują badania powinno się przyjmować nie tylko do chwili rozwiązania, ale także po narodzeniu dziecka.

Opracowała: Natalia Kocoń

Komentarze do: Przyjmowanie kwasów omega 3 w ciąży a rozwój dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz