Szukaj

Przełom w walce z bakterią E. coli

Podziel się
Komentarze0

Mimo trwających kampanii zdrowotnych, bakterie E. coli (Escherichia coli) nadal znajdowane są w dostawach żywności na całym świecie, przyczyniając się do śmierci wielu osób. Według opublikowanego w czasopiśmie „Nature” artykułu (15 lipca 2012 r.), naukowcy z Ja Jolla Institute for Allergy & Immunology odkryli cząsteczkę, która może odegrać istotną rolę w walce z bakteriami E. coli. Cząsteczka może chronić również przed innymi niebezpiecznymi bakteriami.



- Odkryliśmy, że pewne związki zwane HVEM, mają kluczowe znaczenie dla ochrony organizmu przed E. coli, pneumokokami i innymi infekcjami bakteryjnymi – twierdzi dr Mitchell Kronenberg, prezes La Jolla Institute i dyrektor naukowy, który kierował zespołem badawczym.

– Odkryliśmy, że cząsteczki HVEM działają w komórkach jak straż graniczna, która reaguje na obecność bakterii inwazyjnych i sygnały układu odpornościowego wysłaniem większej ilości wojsk – dodaje dr Kronenberg.

Stwierdził też, że ma nadzieję, iż odkrycie pomoże w wynalezieniu szczepionki antybakteryjnej bądź opracowaniu nowych metod leczenia.

W rzeczywistości HVEM jest białkiem, które występuje w ludzkich i zwierzęcych organizmach.


Do badań wykorzystano genetycznie zmodyfikowane myszy, które nie miały w swoim organizmie HVEM. Okazały się one bardzo podatne na przyswajanie E. coli, pneumokoków i innych bakterii.

- W obecnych czasach coraz większej oporności na antybiotyki, innowacyjne podejście do zakażeń bakteryjnych jest pilnie potrzebne – uważa Victor Nizet, profesor pediatrii i nauk farmaceutycznych na San Diego University.

Pneumokoki są główną przyczyną zapalenia płuc i opon mózgowo-rdzeniowych u dzieci. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zapalenie płuc jest najczęstszą przyczyną zgonów u dzieci. Każdego roku zabija ok. 1,4 mln. dzieci poniżej 5 roku życia.

E. coli to duża rodzina bakterii, wśród których niektóre potrafią być zupełnie niegroźne, a niektóre doprowadzić do niewydolności nerek i w konsekwencji do śmierci. Dostają się do żywności głównie poprzez prawie niewidoczne ilości odchodów ludzkich lub zwierzęcych.

W 2011 r. bakterią E. coli zaraziło się w Niemczech ponad 4 000 osób, doszło do epidemii, która rozprzestrzeniała się po Europie. W sumie śmierć poniosło ok. 50 osób w 15 krajach. Okazało się, że źródłem epidemii były zanieczyszczone kiełki fasoli.


Komentarze do: Przełom w walce z bakterią E. coli

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz