Szukaj

Pozytywny wpływ ziaren zielonej kawy na poziom cukru we krwi

Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła część 245 National Meeting & Exposition Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.



Joe Vinson, naukowiec, który przeprowadził badania, zaznaczył, że cukrzyca typu 2 jest najbardziej rozpowszechniona odmianą tej choroby, która staje się w skali świata coraz poważniejszym problemem zdrowotnym.

W samych tylko Stanach Zjednoczonych prawie 26 milionów ludzi cierpi na chorobę, w której trzustka produkuje zbyt mało insuliny, aby wykorzystać dostarczoną ilość cukru, lub w której komórki organizmu są odporne na działanie insuliny. Poziom cukru we krwi wówczas wzrasta, zwiększając tym samym ryzyko ataku serca, udaru i innych problemów zdrowotnych.

Obecnie w leczeniu cukrzycy typu 2 stosuje się doustne środki farmakologiczne, które stymulują wydzielanie insuliny i/lub zmniejszają odporność na nią. Ponadto zaleca się zmiany w diecie, które mają na celu kontrolowanie poziomu cukru, oraz utratę wagi wiążącą się z mniejszą odpornością na insulinę.

Doktor Vinson stwierdził, że zwyczajna pigułka lub kapsułka na bazie naturalnych składników, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i dodatkowo wspomaga utratę wagi, byłaby milowym krokiem w leczeniu cukrzycy typu 2. Najnowsze wyniki badań, podobnie jak wszystkie wcześniejsze, nie wykluczają istnienia takiego remedium.


Jest wiele dowodów potwierdzających to, że picie kawy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Pewne rozległe badania naukowe wykazały, że osoby, które piją dziennie siedem filiżanek kawy, zmniejszają o połowę ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 w stosunku do osób, które tylko dwukrotnie w ciągu dnia piją ten dobroczynny płyn.


Według wyników badań to kwas chlorogenowy jest aktywnym składnikiem kawy, który jednocześnie chroni przed cukrzycą i kontroluje poziom glukozy u osób zdrowych, u tych z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym oraz u samych cukrzyków.

Kwas chlorogenowy jest substancją, która naturalnie znajduje w jabłkach, wiśniach, śliwkach (zarówno świeżych, jak i suszonych) oraz wielu innych owocach i warzywach.

Vinson podkreślił również, że kawa, dzięki swej popularności, stanowi najlepsze źródło dużych ilości tej substancji. Dużą zawartością kwasu chlorogenowego charakteryzują się ponadto ziarna zielonej lub nieprażonej kawy.

Niestety wysoka temperatura, w której przygotowuje się ziarenka kawy, aby były zdatne do spożycia, zdecydowanie zmniejsza ilość kwasu chlorogenowego. W związku z tym, w trakcie najnowszych badań skupiono się na zastosowaniu skoncentrowanego ekstraktu z ziaren zielonej kawy, który zawiera znaczące ilości tej substancji.

We wcześniejszych badaniach Vinson odkrył, że ludzie z nadwagą lub otyłością, którzy wprowadzili do swojej diety taki ekstrakt, stracili około 10% swojej wagi w przeciągu 22 tygodni.

Najnowsze badania miały na celu udokumentowanie efektywności powszechnie dostępnego ekstraktu z zielonej kawy, podawanego w różnych dawkach, na poziom cukru we krwi u 56 dorosłych osób, które nie miały problemów z ilością glukozy we krwi.

Stwierdzono bezsprzeczną zależność pomiędzy dawką a reakcją, jeśli chodzi o ekstrakt z zielonej kawy, przy czym nie zauważono żadnych żołądkowo-jelitowych efektów ubocznych, a każda ilość ekstraktu z zielonej kawy wywoływała znaczące obniżenie poziomu cukru we krwi.

Vinson podziękował za fundusze uzyskane od firmy Applied Food Sciences, Inc., która ma w swojej ofercie zieloną kawę z antyoksydantami.

Komentarze do: Pozytywny wpływ ziaren zielonej kawy na poziom cukru we krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz