Szukaj

Picie stuprocentowych soków równie zdrowe, co jedzenie całych owoców?

Picie stuprocentowych soków owocowych może pełnić korzystną funkcję ochronną dla zdrowia, podobnie jak spożywanie całych owoców - wynika z badań, których wyniki zaprezentowano w trakcie konferencji Experimental Biology.


Najważniejsze fragmentów raportu podsumowującego badania na temat potencjalnych korzyści picia soku owocowego sugerują powiązanie pomiędzy spożywaniem stuprocentowego soku a obniżonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, w tym raka, chorób sercowo-naczyniowych oraz spadku funkcji poznawczych.

- Choć powszechnie uważa się, że spożycie całych warzyw i owoców ma działanie ochronne, do tej pory nie było zgody co do tego, czy te same korzyści płyną ze spożycia soków - powiedziała recenzentka badania, dr Dianne Hyson. - Analiza dowodów naukowych sugeruje, że soki stuprocentowe zachowują ważne składniki bioaktywne, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać zapobieganie chorobom.


Wśród soków, które wykazały korzystne efekty był m.in. sok jabłkowy, z owoców cytrusowych, żurawinowy, winogronowy oraz sok z granatu.

Do różnych aspektów korzystnego wpływu na zdrowie zaliczały się redukcja zakażeń dróg moczowych (sok żurawinowy), zahamowanie pogorszenia funkcji poznawczych związanego ze starzeniem się (sok winogronowy oraz jabłkowych), a także obniżone ryzyko raka prostaty (sok z granatu) oraz nowotworów układu oddechowego i pokarmowego (sok pomarańczowy i grejpfrutowy). Ponadto, spożycie wszystkich rodzajów soku związane było ze zwiększoną aktywnością przeciwutleniającą.

Badanie przeprowadzone na University of California obejmowało szereg typów badań, od in vitro do badań klinicznych - wszystkie opublikowano po 2005 roku.

Komentarze do: Picie stuprocentowych soków równie zdrowe, co jedzenie całych owoców?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz