Szukaj

Picie kawy może zmniejszać ryzyko czerniaka

Wiele osób ma w zwyczaju zaczynać dzień od kubka kawy. Ten aromatyczny napój pomaga szybciej zacząć dzień i może być nawet swoistym porannym rytuałem. Umiarkowane spożywanie kawy niesie wiele korzyści: spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami jelita grubego, pęcherza i wątroby, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II i astmy. Do listy jej zalet można teraz dodać również obniżanie ryzyka wystąpienia czerniaka.

Śmiercionośny rak skóry

Czerniak nie należy do najczęstszych nowotworów, tylko 2% wszystkich zachorowań na raka to właśnie ten rodzaj choroby. Niestety, przoduje on w śmiertelności wśród chorych, głównie ze względu na częste dawanie przerzutów. Objawia się guzkami, znamionami na skórze, o nieregularnym kształcie, z ciemnym zabarwieniem lub brakiem barwnika. Szczególnie warte sprawdzenia u lekarza są znamiona o średnicy powyżej 6mm i te, które nagle zmieniły kształt lub straciły kolor.

Kawa dla zmniejszenia ryzyka czerniaka

Wyniki badań amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Yale sugerują, że spożycie kawy może w znacznym stopniu zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia czerniaka.

Badania prowadzono na 447 357 białych, wolnych od raka Amerykanów (w badaniu nie brały udziału osoby pochodzenia latynoamerykańskiego). Na przestrzeni średnio 10,5 roku dokumentowano spożycie kawy przez uczestników badania, a także odnotowywano przypadki zachorowania na czerniaka, który rozwinął się u 2 905 osób.

Wyniki opublikowane w Journal of the National Cancer Institute wykazały, że im więcej kawy pili badani, tym mniejsze było prawdopodobieństwo wystąpienia u nich czerniaka. Według obliczeń zespołu z New Haven wypicie 4 kubków tego napoju dziennie pozwala na zmniejszenie ryzyka aż o 20%.

Działanie przeciwrakowe występowało jedynie u osób spożywających kawę zawierającą kofeinę. U  tych, którzy preferują bezkofeinową wersję tego napoju, nie zauważono żadnych zmian w ryzyku czerniaka.

Rezultaty badań potwierdzają , że nawet niewielkie zmiany w trybie życia mogą wywierać duży wpływ na nasze zdrowie. Przed wyrobieniem nawyku picia kawy trzeba też pamiętać, że nadmiar kofeiny powoduje bezsenność, nerwowość, drażliwość, przyspieszony rytm serca, drżenie mięśni i bóle brzucha. Podobnie jak w spożyciu większości produktów spożywczych, wskazany jest umiar.

Agnieszka Muciek – Szewczyk

Komentarze do: Picie kawy może zmniejszać ryzyko czerniaka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz