Szukaj

Palmy pierwszeństwa w odżywianiu: nowe nagrody i wskazówki dla konsumentów

Nagrody w odżywianiu to konkurs uruchomiony w styczniu 2012 roku we Francji. Jego celem jest nagradzanie produktów rolno-spożywczych, w zależności od wielu kryteriów. Celem jest pomoc konsumentom w wybraniu najlepszych produktów, jakie możemy znaleść na półkach sklepowych.



Ma to duży sens, ponieważ jedzenie jest bardzo ściśle związane z naszym zdrowiem i dzisiaj jest przedmiotem wielkiej uwagi. Ale biorąc pod uwagę skład produktów, ich pochodzenie, jakość odżywczą, nie zawsze łatwo jest dokonać dobrego wyboru w sklepach, gdzie półki są wręcz zawalone towarem.

W ostatnich latach, władze coraz bardziej podkreślają liczne niedociągnięcia w etykietkach produktów spożywczych, które czasami pozwalają na przedstawianie nieprawdziwych informacji.

W 1996 roku, 80% konsumentów francuskich stwierdzało, że etykietki na produktach żywnościowych są łatwe do zrozumienia. W 2008 roku, między danymi „zbyt technicznymi” i za małą ilością informacji, jedynie 54% konsumentów potrafiło przeczytać etykietki.

W obliczu takiego stwierdzenia specjaliści od żywienia we Francji, z inicjatywny pani Isabelle Mallet, wpadli na całkiem nowy pomysł: nagradzanie produktów rolno-spożywczych, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowych wyborów.

Albowiem, konsumenci we Francji coraz częściej domagają się dokładnych informacji i przejrzystości, kiedy chcą kupić jedzenie.

Czy jest to dobre i zdrowe? Czy producent szanuje środowisko? Czy sprawi mi to przyjemność ? Tyle pytań i tyle produktów spożywczych w XXI wieku, że ciężko się nie pogubić. Nowa reglamentacja dotycząca etykietek powinna pomóc w tym wyborze. Ale nie jest wystarczająca, żeby namierzyć najlepsze produkty na pierwszy rzut oka.

Jury z konsumentów i specjalistów od odżywiania

Nagroda „Palmes de l’alimentation” będzie przyznawana od 2012 roku. Pod uwagę będą brane trzy główne aspekty: jakość odżywcza, przejrzystość producenta odnośnie składu, pochodzenia i zastosowania produktu, a w końcu jest zaangażowanie obywatelskie w rozwój.

Żeby było jasne: produkt dostanie palmę jedynie wtedy, kiedy będzie dobry zarazem dla ciała, będzie dawał przyjemność i będzie przyjazny dla środowiska.

Oceny dokona więc panel sędziowski złożony z konsumentów, lekarzy, jak również ekspertów od odżywiania i o „wybrednych podniebieniach”. I jedynie produkty ocenione jako satsfakcjonujące pod tymi trzema aspektami otrzymają nagrodę.

Od listopada 2012 roku, laureaci będą mieli możliwość umieszczania logo „Palmes de l’alimentation” na opakowaniach przez jeden rok. Tak więc, francuscy konsumenci będą mieli już wkrótce możliwość dokonania dobrego wyboru w sklepie, w pełni zaufania.

Komentarze do: Palmy pierwszeństwa w odżywianiu: nowe nagrody i wskazówki dla konsumentów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz