Szukaj

Owoce i warzywa mają wpływ na polepszenie stanu piersi u nastolatek

Według najnowszych badań, nastolatki, które spożywają więcej owoców i warzyw są mniej narażone na choroby, dotykające młode kobiety. Łagodne choroby piersi, grupy guzków, które mogą rozwijać się w okresie dojrzewania, same w sobie nie stanowią zagrożenia. Mogą, natomiast w przyszłości być przyczyną zachorowań na raka piersi, jak wykazują badania.

Spożywanie kolorów

Spożywanie warzyw może być sposobem na zapobieganie chorobom piersi – mówi Caroline E. Boeke, prowadząca badania w Brigham w Woman’s Hospital w Bostonie. Jej praca ma jedynie charakter obserwacyjny, nie może więc jednoznacznie udowodnić, że warzywa faktycznie mogą zapobiec zachorowaniom.

Czerwone, żółte i pomarańczowe owoce zawierają, tzw. karotenoidy, które, według badań, mają wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju raka piersi.

Te badania są jak „łączenie kropek”, poczynając od jedzenia kolorowych owoców i warzyw w okresie dojrzewania, gdy tkanka piersi jest wciąż w trakcie rozwoju, po okres wieku średniego, około dziesięć lat później, gdy ryzyko zachorowania na raka piersi jest większe – mówi Boeke.

Kobiety, które w młodzieńczym wieku przeszły łagodne odmiany chorób piersi są około półtora raza bardziej narażone na rozwinięcie się nowotworu – mówi Boeke dla Reuter Heath.

Karotenoidy najlepszym lekarstwem

Sześć i pół tysiąca dziewcząt wypełniało kwestionariusze raz w roku przez trzy lata, zaczynając, gdy miały około 12 lat. Miedzy dziewiątym a czternastym rokiem życia, odpowiadały na pytania o zdiagnozowanie u nich łagodnych odmian chorób piersi. Badacze podzielili dziewczęta na cztery grupy w zależności od ilości spożywanych bogatych karotenoidów. Okazało się, że w grupie, która spożywała najmniejsze ilości beta – karotenu (popularnego typu karotenoidów) niemal dwukrotnie częściej diagnozowano choroby piersi (wyniki badań opublikowane w Pediatrics).

Karotenoidy absorbują wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym – mówi Dagfin Aune, który zajmuje się badaniem raka i sposobu odżywiania w Imperial College w Londynie – Hamują również wzrost komórek i powstawania guzów nowotworowych naczyń krwionośnych, które mogą karmić nowotwory.

Boeke stwierdza, że ustalenie efektu zmniejszania ilości zachorowań na raka poprzez jedzenie warzyw jest bardzo trudne, ponieważ ich spożywanie ogólnie korzystnie wpływa na polepszenie stanu zdrowia.

Opracowała: Agata Sugak

Komentarze do: Owoce i warzywa mają wpływ na polepszenie stanu piersi u nastolatek

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz