Szukaj

Organiczne pomidory lepsze niż tradycyjne

Pomidory rosnące na farmach organicznych mają większe stężenie cukrów, witaminy C i składników powiązanych ze stresem oksydacyjnym, w porównaniu do pomidorów rosnących na konwencjonalnych farmach, jak sugeruje badanie opublikowane w PLOS ONE. Prace przeprowadziła Maria Raquel Alcantara Miranda wraz z kolegami z Federal University of Ceara w Brazylii.



W swoich studiach, brazylijscy badacze porównali wagę i biochemiczne właściwości pomidorów pochodzących z tych dwóch rodzajów upraw.

Okazało się, że pomidory organiczne były mniejsze o blisko 40% niż pomidory z farm konwencjonalnych, a także kumulowały więcej składników powiązanych z odpornością na stres.

Według autorów badania, uprawy organiczne narażają rośliny na większy stres niż konwencjonalne uprawy.


Sugerują, iż ten większy poziom stresu może być przyczyną, dla której organiczne pomidory mają większe poziomy cukrów, witaminy C oraz molekuł pigmentacyjnych, takich jak likopen, silny antyoksydant.

Wszystkie te czynniki są powiązane z biologiczną odpowiedzią na stres.

W oparciu o te obserwacje, naukowcy z Federal University of Ceara sugerują teraz, że strategie upraw owoców i warzyw powinny brać na cel zrównoważenie stresu rośliny z wysiłkami zmierzającymi do zmaksymalizowania rozmiaru owoców i upraw, zamiast próbować wyeliminować stres, aby zwiększyć uprawy.

Komentarze do: Organiczne pomidory lepsze niż tradycyjne

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz