Szukaj

Nowe spojrzenie na naturalne i syntetyczne tłuszcze trans

Kanadyjscy naukowcy wraz z zagranicznymi badaczami tworzą nową teorię, która dotyczy wpływu różnych rodzajów tłuszczów trans na nasze zdrowie. Najnowsze badania opierają się na uznaniu naturalnych tłuszczów trans, które są produkowane przez przeżuwaczy (takich jak bydło, kozy, owce), za nieszkodliwe dla zdrowia. Dodatkowo stwierdzono, że owe związki mogą wywierać pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.



"Uważamy, że społeczeństwo powinno być rzetelnie informowane o różnicach między naturalnymi a syntetycznymi tłuszczami trans" - mówi dr Spencer Proctor, dyrektor Metabolic and Cardiovascular Diseases Laboratory w Kanadzie.

"Badania wskazują, że spożywanie naturalnie pozyskiwanych tłuszczów trans, w ramach zbilansowanej diety, nie powoduje problemów zdrowotnych. Wręcz przeciwnie, posiadamy coraz więcej dowodów na to, że związki te mogą korzystnie wpływać na rozwój naszego organizmu” - kontynuuje.

Teorię Proctora popiera także dr Jean-Michel Chardigny, członek National Institute for Agricultural Research.


"Pamiętajmy jednak, że nasza wiedza o naturalnych tłuszczach trans jest stosunkowo niewielka, więc nadal pracujemy nad ustaleniem ich wpływu na zdrowie człowieka" - mówi Chardigny.

Jako czołowy przykład, Chardigny przedstawił wyniki swojej meta-analizy, w której obserwował wpływ naturalnych tłuszczów na system sercowo-naczyniowy u trzynastu osób. Jak się okazało, badania nie ujawniły żadnego negatywnego wpływu powyższych związków na zdrowie pacjentów.

"Nie widzimy związku pomiędzy spożywaniem naturalnych tłuszczów trans a wysokim wskaźnikiem cholesterolu czy problemami sercowo-naczyniowymi” - mówi Chardigny.

„Istnieje silna potrzeba wyraźnego rozróżnienia między naturalnymi i syntetycznymi tłuszczami trans. Jasne informacje powinny pojawiać się na etykietach produktów żywnościowych, a także być dołączane do zaleceń zdrowotnych” - jednomyślnie stwierdzają naukowcy.

"Chcemy pomóc ludziom lepiej zrozumieć bardzo różne konsekwencje zdrowotne płynące ze spożywania dwóch różnych kategorii tłuszczów trans" - mówi Proctor. "Jesteśmy pewni, że możemy to osiągnąć poprzez kontynuowanie naszych prac."




Komentarze do: Nowe spojrzenie na naturalne i syntetyczne tłuszcze trans

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz