Szukaj

Naukowcy potwierdzają – zielone warzywa są dobre dla zdrowia

Według badań naukowców z University of Cambridge oraz University of Southampton, wzbogacenie diety o zielone warzywa powinno wzmocnić serce, zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz otyłości.

Naukowcy przeprowadzili trzy badania z których wynika, że substancja chemiczna o nazwie azotan - znaleziona w zielonych warzywach takich jak szpinak, sałata i seler poprawia stan naszego zdrowia.

Zapewne większość z nas w okresie dzieciństwa słyszało od swoich rodziców byśmy jedli więcej zielonych warzyw. Rodzice mieli rację - warto jeść warzywa. W pierwszym badaniu przeprowadzonym przez dr Andrewa Murraya z Uniwersytetu w Cambridge, naukowcy odkryli, że spożywanie większej ilości warzyw bogatych w azotany może zmniejszyć produkcję erytropoetyny wytwarzanej przez wątrobę i nerki.

Erytropoetyna to hormon który reguluje ilość czerwonych krwinek w organizmie. Ludzie żyjący na dużych wysokościach lub cierpiący na choroby układu krążenia są narażeni na niedobór tlenu. W takich przypadkach organizm ludzki zwiększa produkcję erytropoetyny w celu uzyskania większej ilości tlenu. Jednak wysokie liczby komórek krwi mogą spowodować, że  stanie się ona zbyt gęsta. Oznacza to, że organy i tkanki organizmu mogą być pozbawione tlenu, ponieważ krew nie jest w stanie płynąć przez małe naczynia krwionośne. Odkrycia naukowców wskazują nam, że jedzenie większej ilości warzyw bogatych w azotany pomaga rozrzedzić krew poprzez obniżenie liczby czerwonych krwinek, co może mieć istotny wpływ na zdrowie. „Obniżenie gęstości krwi bez narażania organizmu na zbyt mała ilość tlenu może pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, zmniejsza ryzyko udaru mózgu lub zawału serca.” – powiedział dr Murray.



- Suplementacja azotanami z warzyw może być bardzo korzystna dla osób narażonych na niedotlenienie hipobaryczne na wysokości lub u pacjentów z chorobami charakteryzującymi się niedotlenieniem tkanek m.in.  niewydolnością serca i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc - twierdzi zespół naukowców. Ponadto, naukowcy zauważyli, że ich badania mogą doprowadzić do odkrycia lepszych sposobów dostarczania tlenu do komórek, które z kolei mogą pomóc w odzyskaniu sprawności pacjentom na oddziałach intensywnej opieki medycznej.

Damian Nejman

Komentarze do: Naukowcy potwierdzają – zielone warzywa są dobre dla zdrowia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz