Szukaj

Nadmiar słodyczy utrudnia naukę

Studencie strzeż się cukru! Badania pokazują, że dieta bogata w fruktozę powoduje spowolnienie procesów pamięciowych. Łakomstwo na słodkości już po upływie 6 tygodni może pogorszyć twoje przyswajanie wiadomości. I uczynić Cię mniej bystrym.



Wyniki nowych badań przeprowadzonych na szczurach, które miały miejsce w Los Angeles, jako pierwsze pokazały, że wysoki poziom cukru w spożywanych posiłkach spowalnia pracę mózgu. Konsekwencją tego działania jest gorsze zapamiętywanie informacji, a co za tym idzie - słabsze wyniki w nauce. Rezultaty pracy naukowców z Kalifornii zostały opublikowane w majowym wydaniu Journal of Physiology.

Na szczęście znaleziono również remedium na te problemy - kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają niepożądanym zmianom w mózgu.
„Nasze odkrycia udowadniają, że to co jesz, oddziałuje na to jak myślisz”- wyjaśnia Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurochirurgii w David Geffen School of Medicine w UCLA. Dodaje także, że: „Stosowanie wysokocukrowej diety przez dłuższy okres może spowolnić procesy pamięciowe, jednak uzupełniając ją w kwasy tłuszczowe omega-3 bez problemu minimalizujemy te zakłócenia”.

 Zazwyczaj badania odnośnie szkodliwego działania cukru skupiały się na ryzyku wystąpienia cukrzycy, czy otyłości. Podejście naukowców z Los Angeles, którzy zwrócili uwagę na efektywność mózgu, jest nowatorskie i odpowiada na pytania dotychczas pozostające bez odpowiedzi. 

 Zespół UCLA w trakcie swoich badań skupił się na bogatym w fruktozę syropie kukurydzianym, który jest sześć razy bardziej słodki niż cukier trzcinowy. Jest on powszechnie stosowany przy produkcji żywności przetworzonej takiej jak napoje, przyprawy i pokarmy dla dzieci. Zgodnie z danymi pochodzącymi z amerykańskiego departamentu rolnictwa, przeciętny obywatel Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 40 kilogramów syropu kukurydzianego rocznie.

„Nie poruszamy kwestii fruktozy naturalnie występującej w owocach, które zawierają również ważne dla organizmu antyoksydanty. Koncentrujemy się jedynie na syropie dodawanym chętnie do przetworzonych produktów spożywczych jako słodzik i środek konserwujący” tłumaczy Gomez-Pinilla, członek instytutu badań nad mózgiem i centrum badań nad uszkodzeniami mózgu.

 Gomez-Pinilla wraz z Rahulem Agrawalem przetestowali dwie grupy szczurów spożywających syrop cukrowy w przeciągu sześciu tygodni. Część zwierząt pod postacią oleju lnianego otrzymywała również kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) zapobiegający uszkodzeniom synaps, które wytwarzając połączenie między komórkami mózgu umożliwiają zapamiętywanie i naukę. Gomez-Pinilla przypomina, że: „Nasz organizm nie produkuje wystarczającej ilości kwasów dokozaheksaenowych i musimy pamiętać o uzupełnianiu ich niedoboru w naszej diecie”.

Pięć dni przed rozpoczęciem eksperymentu i nietypowej diety szczury były żywione standardowo i przeszły szkolenie w labiryncie. Zespół zaobserwował jak sprawnie poruszały się gryzonie po labiryncie, w którym na wiele otworów przypadało tylko jedno wyjście. Aby wspomóc testowane zwierzęta w zapamiętaniu prawidłowej drogi, badacze umieścili w ścianach labiryntu atrakcyjne elementy wizualne.

 Po sześciu tygodniach cukrowej diety szczury ponownie wróciły do labiryntu, a badacze obserwowali jak radzą sobie z odtworzeniem zapamiętanej trasy i wydostaniem się na wolność. Jak sami twierdzą - rezultaty eksperymentu przerosły ich oczekiwania. Mianowicie grupa szczurów, które otrzymywały kwasy omega-3, znacznie szybciej odnajdywała drogę ucieczki.

 Zwierzęta pozbawione suplementu DHA okazały się wyraźnie powolniejsze, a ich mózgi wykazały spadek aktywności synaptycznej. Gryzonie zapominały o nauczonej wcześniej ścieżce, gdyż ich komórki mózgowe miały problem z komunikacją. Wśród szczurów z niedoborem DHA wykryto również odporność na działanie insuliny regulującej poziom cukru we krwi i prawidłowe funkcjonowanie synaps. 

 Dokładna obserwacja tkanek zwierząt wykazała, ze insulina straciła siłę swojego oddziaływania na pracę mózgu. Inaczej ujmując, gdy spożywamy zbyt dużo cukrowych produktów osłabiamy zdolności insuliny do rozporządzania cukrem w celu zdobycia potrzebnej energii do procesów myślowych.

Gomez-Pinilla podkreśla odkrywczość tych rezultatów: „Nasze badania pokazują szkodliwy wpływ wysokocukrowej diety nie tylko na ciało, ale także na umysł. Zakłócenia w działaniu insuliny wpływają na procesy pamięciowe niezbędne w nauce”.

Studentom, którzy zamierzają puścić te ostrzeżenia mimo uszu i kontynuować jedzenie ulubionych przysmaków, zaleca się regularne przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 efektywnie zmniejszających szkodliwe działanie słodyczy. Suplementy te można znaleźć w łososiach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym, lub przyjmować w formie tabletki.

 

Komentarze do: Nadmiar słodyczy utrudnia naukę

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz