Szukaj

Młodzież z biednych środowisk je zbyt dużo cukru

Środowisko społeczne na wpływ na zwyczaje żywieniowe, według najnowszej ankiety przeprowadzonej we Francji i opublikowanej przez agencję ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail). Okazuje się, że nastolatki z najbiedniejszych środowisk mają zbyt dużą słabość do napojów słodzonych, a zbyt małą do owoców i warzyw.



Innymi słowy, ich dieta jest najmniej bogata pod kątem składników odżywczych oraz najmniej zróżnicowana.

Niestety, także ta kategoria społeczno-ekonomiczna jest najbardziej podatna na nadwagę i otyłość.

Ankieta pokazuje wyraźnie: biedna młodzież konsumuje aż o 2,5 szklanki więcej tego typu napojów (słodzonych, gazowanych) każdego tygodnia, w odniesieniu do obliczonej średniej.


Co więcej, nastolatki z tych środowisk konsumują także ogromne ilości słodyczy i ciast.

Jeżeli zaś chodzi o popularność ryb, nie różni się ona w zależności od statutu społeczno-ekonomicznego, tak samo jak i konsumpcja produktów mlecznych.

Agencja Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail podsumowuje ankietę: nastolatki z biednych środowisk są dotknięte bardziej niż inne problemem nadwagi.

Agencja zaleca więc kontynuowanie i rozszerzanie działań mających na celu ograniczenie konsumpcji cukrów prostych dodawanych do jedzenia, przede wszystkim do napojów gazowanych.

Komentarze do: Młodzież z biednych środowisk je zbyt dużo cukru

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz