Szukaj

Menu w restauracjach będzie zawierało dodatkowe informacje?

Coraz więcej restauracji w USA podaje w menu informacje na temat kaloryczności serwowanych posiłków. Nie jest to przypadek: zobowiązuje je do tego przepis prawny. Celem takiego zabiegu jest zachęcanie konsumentów do dokonywania zdrowszych wyborów. Aczkolwiek, wiele badań wykazało, że tego typu informacje niekoniecznie wpływają na to, co ludzie zamawiają czy też ile jedzą.



Aktualnie więc badacze studiują strategię, którą byłoby przedstawianie w menu czasu ćwiczeń (w minutach), który byłby niezbędny do spalenia pochłoniętych w danym posiłku kalorii.

Dr Meena Shah z Texas Chistian University mówi: - Potrzebujemy skuteczniejszych strategii, aby zachęcać ludzi do jedzenia mniejszych ilości kalorii w restauracjach. Szybki spacer jest czymś, co w zasadzie każdy z nas zna, dlatego postanowiliśmy poeksperymentować z podawaniem w menu czasu szybkiego spaceru w minutach, który jest potrzebny do spalenia kalorii z danego posiłku.

Na przykład, kobieta musiałaby energicznie spacerować przez blisko 2 godziny, aby spalić kalorie z podwójnego cheesburgera.


Dr Shah wraz z Ashlei James przeprowadziły badania na 300 kobiet i mężczyzn w wieku 18-30 lat. Grupa była przypadkowo przypisana do menu z kaloriami, do menu bez kalorii albo do menu z czasem szybkiego spaceru.

Wszystkie jadłospisy zawierały takie same posiłki i napoje (burgery, kanapki z kurczakiem, sałatki, frytki, desery, woda, napoje gazowane).

Okazało się, że menu pokazując czas szybkiego spaceru wiązało się z zamawianiem mniej kalorycznych posiłków, a następnie z mniejszą konsumpcją, w porównaniu do jadłospisu bez takich informacji. Natomiast nie było żadnej różnicy między menu z informacjami o kaloriach i menu bez takich danych, jeżeli chodzi o kaloryczność zamawianych posiłków i wielkość konsumpcji.

Dr Shah mówi: - Nasze prace pokazują, że lepiej jest pokazywać czas ćwiczeń, który jest potrzebny do spalenia kalorii, w przypadku grupy młodych kobiet i mężczyzn. Nie możemy generalizować tego na populację powyżej 30 roku życia, ponieważ musimy przeprowadzić dalsze badania, aby przekonać się, jaki efekt może mieć taki zabieg na ludzi z innych grup wiekowych.

Jest to pierwsze badanie, które pokazało, że czas szybkiego spaceru w minutach podany w menu może przyczynić się do obniżenia ilości zamawianych i konsumowanych kalorii w restauracjach.

Komentarze do: Menu w restauracjach będzie zawierało dodatkowe informacje?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz