Szukaj

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią zniszczone serce przed zawałem

Podziel się
Komentarze0

Na 64. Corocznym Zjeździe Naukowym stowarzyszenia American College of Cardiology w San Diego przedstawiono wyniki testów, z których wynika, że zażywanie kwasów tłuszczowych omega-3 może łagodzić stan zapalny i chronić przed dalszym osłabieniem czynności serca u osób po zawale.

U pacjentów zażywających codziennie przez 6 miesięcy 4 gramy przepisanych im kapsułek z kwasami omega-3 odnotowano znaczną poprawę czynności serca w porównaniu do pacjentów, którym podawano placebo. Czynność serca zmierzono za pomocą wskaźnika objętości końcowo-skurczowej lewej komory. U pacjentów zażywających kwasy omega-3 odnotowano też znacząco mniej oznak zwłóknienia – zgrubienia lub bliznowacenia obszarów serca, których atak serca nie dotknął – które może się pojawić, kiedy ocalałe mięśnie pracują ciężej i pod wysokim ciśnieniem, żeby zrekompensować zniszczenia w sercu. Dane sugerują, że pacjenci z największą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi mają największą szansę na poprawę czynności serca.

- Podawanie wysokiej dawki kwasów omega-3 zaraz po ataku serca może poprawić fukncjonowanie serca w większym stopniu niż standardowa opieka – mówi Raymond W. Kwong, główny autor badań. – Ponieważ to wyjątkowa grupa pacjentów,  będąca już w trakcie leczenia, czujemy pewność, że ta terapia dostarcza dodatkowych korzyści. Następstwa tych badań mogą być znaczące.

Szacuje się, że co roku 720 tys. Amerykanów ma atak serca. Po zawale serce może się przeorganizować, żeby podtrzymać lub poprawić swoje funkcjonowanie. W niektórych przypadkach serce podlega niekorzystnym zmianom, takim jak powiększenie serca, mniejsza zdolność do pompowania krwi czy dodatkowe odkształcenia, które mogą predysponować osobę do niewydolności serca i arytmii w późniejszym życiu.

Kwasy tłuszczowe to kluczowe składniki błony komórkowej, które pomagają w przekazywaniu sygnałów w komórkach, poprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mogą wspierać procesy poznawcze. Najwięcej kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk, pstrąg i sardynki.

Opracowała: Aleksandra Żyła

Komentarze do: Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią zniszczone serce przed zawałem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz