Szukaj

Kurkumina łagodzi negatywne skutki działania nikotyny

Kurkumina - pomarańczowy barwnik roślinny, składnik przyprawy curry, może hamować szkodliwe działanie nikotyny na pacjentów chorych na nowotwory głowy i szyi, którzy pomimo choroby nie rzucili palenia - poinformowali naukowcy na tegorocznym Spotkaniu Amerykańskiej Akademii Otolaryngologii w San Diego.



Autorzy doniesienia badali wpływ kurkuminy na wzrost nowotworów płaskomórkowych głowy i szyi. W badaniach wykorzystali różne rodzaje komórek tych nowotworów hodowane w warunkach laboratoryjnych. Żeby stworzyć warunki jak najbardziej przypominające sytuację rzeczywistą komórki najpierw traktowano kurkuminą, a potem poddawano je działaniu nikotyny. Okazało się, że kurkumina blokuje negatywny wpływ nikotyny na komórki.


Co roku na całym świecie diagnozuje się około 500 tysięcy nowych przypadków nowotworów głowy i szyi. Nawroty tego typu raka zdarzają się często ponieważ wielu pacjentów nie rzuca palenia po udanej terapii guza pierwotnego, ponadto wiele osób stosuje po rzuceniu nałogu nikotynową terapię zastępczą.

Pomimo że nikotyna sama w sobie nie powoduje raka, może napędzać proces rozwoju nowotworów. Kurkumina jako bezpieczny składnik jedzenia mogłaby być używana nie tylko jako czynnik chroniący przed rozwojem nowotworów, ale także łagodzi szkodliwe działanie nikotyny.KDO

PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.p

Komentarze do: Kurkumina łagodzi negatywne skutki działania nikotyny

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz