Szukaj

Kiedy nagle pojawia się alergia na jabłko?

Podziel się
Komentarze0

Wyobrażasz to sobie? Bierzesz potężny kęs pysznego jabłka i zauważasz, że twoje usta zaczynają cię trochę swędzieć. Dziwne uczucie, ale to ignorujesz i znów gryziesz jabłko. Teraz zaczyna cię swędzieć także i język. Kolejny kęs i swędzenie rozprzestrzenia się na gardło. Połykasz jabłko, a twoje gardło zaczyna puchnąć.


Najdziwniejsze jest to, że nic ci nie wiadomo, że żebyś był uczulony na jabłka. Jadłeś je przecież przez całe swoje życie. W takim razie, co się dzieje?

Lubię nazywać objaw ustnej alergii „alergią koktajl party”, mówi doktor Chris Webber, specjalista od alergii i immunologii z Denver w Kolorado.

Jest to zjawisko zaskakująco częste pośród ludzi, którzy mają sezonowe alergie, ale cierpiący uważają, że coś dziwnego dzieje się z nimi, więc nigdy nie idą z tym do lekarza, ani nawet do przyjaciela. Ale, gdybyśmy zaczęli o tym rozmawiać, okazałoby się szybko, że jest to bardzo, bardzo powszechne.

Zespół alergii jamy ustnej

Zespół alergii jamy ustnej jest odpowiedzią ciała, która zdarza się u dorosłych, cierpiących na katar sienny, kiedy jedzą niektóre surowe owoce i warzywa. Dla większości ludzi oznacza to tylko uciążliwe objawy, ale nie zagraża to życiu. Czasowe swędzenie w okolicy ust wraz z puchnięciem gardła, generalnie.

Najbardziej niepokojącym aspektem jest aspekt umysłowy: dlaczego ludzie nagle dostają uczulenia na coś, co jedli sto tysięcy razy wcześniej.


Skąd się bierze zespół alergii jamy ustnej?

W rzeczywistości, nie jest to problem ściśle określonego jedzenia. Chodzi bowiem o pyłki. A zespół alergii jamy ustnej oznacza, że twoje ciało działa trochę zbyt asekuracyjnie, można by powiedzieć. Oczywiście, twój układ odpornościowy chce dobrze.


Kiedy zaczynasz chorować na alergię na pyłek, układ immunologiczny jest odpowiedzialny za produkcję przeciwciał przeciwko temu pyłkowi. A zespół alergii jamy ustnej pojawia się, kiedy twój układ odpornościowy myli jedzenie, które zjadasz, z pyłkami, na które masz alergię.

Powiedzmy, że masz alergię na pyłek brzozy i jesz jabłko. Twoje ciało może wykryć najmniejszy ślad pyłku na jabłku i zacząć produkować antyciała. Przy jednym kęsie, jedzenie, którym cieszyłeś się przez całe swoje życie, staje się wrogiem powodującym swędzenie i puchnięcie.

A jeśli nie możesz obejść się bez jabłek...

Na szczęście, istnieje parę sposobów na to, żeby wszyscy ci, którzy cierpią z powodu zespołu alergii jamy ustnej, mogli przezwyciężyć problem i znów mogli zacząć się cieszyć swoim ulubionym jedzeniem.

Powszechną i najłatwiejszą metodą jest dosłowne obejście problemu, czyli obranie jabłka ze skórki. Pamiętaj, to nie jabłko, to pyłek, który na nim został, ale nie przeniknął do miąższu.

Ale, jeśli to nie podziała, są też inne strategie, które jednakże mają znacznie bardziej dramatyczne rezultaty. Trzeba takie jedzenie ugotować, niestety. Podgrzewanie owoców sprawia, że krzyżowa proteina reaktywna jest niszczona i tym samym niefunkcjonalna, mówi doktor Chris Webber.

Oczywiście, jeśli cierpisz na zespół alergii jamy ustnej i po prostu nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem surowych owoców i warzyw, taki atak najzwyczajniej w świecie można przeczekać. Trwa on zazwyczaj 15 minut i da się znieść.

Komentarze do: Kiedy nagle pojawia się alergia na jabłko?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz