Szukaj

Karotenoidy redukują ryzyko złamania biodra u mężczyzn

... ale tylko u szczupłych. W dniach od 13 do 16 grudnia w Singapurze odbywała się konferencja naukowa IOF Regionals Asia-Pacific Osteoporosis Meeting dotycząca tematu osteoporozy. Jedno z zaprezentowanych badań było dziełem naukowców z National University of Singapore oraz singapurskiego Ministerstwa Zdrowia.



Badacze ci ogłosili między innymi, iż karotenoidy są związane z mniejszym ryzykiem złamania szyjki kości biodrowej u szczupłych starszych Chińczyków płci męskiej.

A także, starsi ludzie, którzy są szczupli – BMI poniżej 20 – są bardziej zagrożeni złamaniem szyjki kości udowej w porównaniu do tych, którzy mają wyższy wskaźnik BMI.

Aby dojść do takich wniosków, naukowcy przeanalizowali powiązanie między spożywanymi antyoksydantami i ryzykiem złamania biodra w zależności od BMI u starszych Chinek i Chińczyków, posługując się danymi z badania Singapore Chinese Health Study.


Baza danych objęła ponad 63 000 kobiet i mężczyzn w wieku 45 lat w 1993 roku. W tej grupie odnotowano 1 630 złamań szyjki kości biodrowej do grudnia 2010.

Co ciekawe, naukowcy podkreślają, niskie BMI jest silniejszym czynnikiem ryzyka złamania kości biodrowej dla mężczyzn niż dla kobiet.

Co jeszcze ciekawsze, ryzyko to spadało u mężczyzn wraz ze wzrostem poziomów karotenoidów spożywanych w diecie, a w szczególności ze wzrostem beta-karotenu. Efekt ochronny był wyjątkowo wysoki u mężczyzn szczupłych.

Natomiast, spożywanie warzyw i karotenoidów nie miało związku z ryzykiem złamania szyjki kości udowej u kobiet, bez względu na BMI.

Karotenoidy znajdujemy w owocach i warzywach, w szczególności w tych o pomarańczowym i czerwonym zabarwieniu. Po zjedzeniu, związki te są przetwarzane przez organizm w molekułę, którą znamy jako witamina A i która ma wielkie znaczenie dla dobrego wzroku, między innymi.

Komentarze do: Karotenoidy redukują ryzyko złamania biodra u mężczyzn

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz