Szukaj

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe redukują ryzyko syndromu metabolicznego

Olej rzepakowy i wysokooleinowe oleje rzepakowe mogą obniżyć poziom tłuszczu trzewnego, jak wynika z badania naukowców z USA i z Kanady. Ci sami badacze dodają, że konsumpcja niektórych olejów roślinnych może być prostym sposobem na obniżenie ryzyka syndromu metabolicznego, który dotyka - według najnowszych danych - 1 Amerykanina na 3 i 1 Kanadyjczyka na 5.



Prof. Penny Kris-Etherton z Penn State, mówi: - Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w tych olejach redukują tłuszcz trzewny, który jest czynnikiem ryzyka wystąpienia syndromu metabolicznego.

W przeprowadzonym eksperymencie, 121 osób zagrożonych syndromem metabolicznym otrzymywało codziennie 40-gramową porcję jednego z pięciu olejów jako część zdrowej diety.

Uczestnicy badania mieli 5 czynników ryzyka syndromu metabolicznego: wzrost tkanki tłuszczowej na brzuchu, niski cholesterol HDL, wysoki cukier we krwi, wysokie ciśnienie, wysoki poziom trójglicerydów.


Rezultaty pokazują, że ci ludzie, którzy jedli olej rzepakowy oraz wysokooleinowe oleje rzepakowe codziennie przez 4 tygodnie, doświadczyli spadku tkanki tłuszczowej na brzuchu o 1.6% w porównaniu do osób, które jadły mieszanki oleju lnianego/krokosza barwierskiego.

Poziom tłuszczu na brzuchu nie spadł u uczestników, którzy jedli mieszanki oleju kukurydzianego/krokosza barwierskiego oraz wysokooleinowego oleju rzepakowego wzbogaconego kwasem DHA pochodzącym z alg morskich.

Zarówno mieszanki oleju lnianego/krokosza barwierskiego, jak i oleju kukurydzianego/krokosza barwierskiego są ubogie w tłuszcze jednonienasycone.

– Oczywiste jest to, że potrzebne są dodatkowe badania, które pozwolą odkryć mechanizm odpowiadający za utratę tłuszczu trzewnego przy diecie bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – mówi prof. Kris-Etherton. – Nasze badanie pokazuje, że proste zmiany w diecie mogą zredukować ryzyko syndromu metabolicznego, a co za tym idzie, także ryzyko choroby serca, udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.

Komentarze do: Jednonienasycone kwasy tłuszczowe redukują ryzyko syndromu metabolicznego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz