Szukaj

Jakość diety powiązana z ryzykiem raka trzustki

Nowe badanie National Cancer Institute w USA pokazuje, że ludzie, którzy odżywiają się najbardziej zdrowo, są o 15% mniej zagrożeni rakiem trzustki w porównaniu do tych, których dieta jest najmniej zdrowa. Badanie ukazało się w Journal of National Cancer Institute.



Przeprowadzono analizę danych ponad 500 000 starszych Amerykanów, głównie mężczyzn, głównie otyłych i z nadwagą. 

Autorka badania dr Hannah Arem, mówi: - Ważne jest, żeby zaznaczyć, że nasz odkrycia są oparte o dietę ogólnie, a nie o jakieś poszczególne produkty pokarmowe. Kombinacja wielu produktów przyczyniła się do zaobserwowanego powiązania między lepszym przestrzeganiem zaleceń dietetycznych a mniejszym ryzykiem raka trzustki.

Nowotwór ten jest rzadki – ok. 1,5% Amerykanów zachoruje na niego w ciągu swojego życia. Ale jest to też jeden z najbardziej agresywnych i zabójczych nowotworów. Zaledwie 6% pacjentów przeżywa 5 lat po diagnozie.

W najnowszym badaniu dr Arem posłużyła się indeksem HEI-2005 (Healthy Eating Index, służy do oceny jakości diety), a także danymi z ankiety American Association for Retired Persons Diet and Health Study.


W latach 1995 – 1996 uczestnicy wypełniali kwestionariusze na temat częstości spożywania 124 różnych produktów pokarmowych.

Dr Arem podzieliła ich następnie na 5 grup, w zależności od wyników indeksu HEI-2005 pod kątem spożycia owoców, warzyw i pełnych ziaren i ograniczenia konsumpcji niezdrowego jedzenia.

Wyniki mieściły się w skali od 0 (zerowa zgodność z wytycznymi) oraz 100 (100% zgodności z wytycznymi).

Uczestnicy badania byli obserwowani przez 10 lat. W tym czasie stwierdzono 2 383 nowotworów trzustki. Ok. 22% stwierdzonych nowotworów przypadało na grupę ludzi, którzy odżywiali się w sposób najmniej zgodny z HEI-2005, a 19% - na ludzi, którzy odżywiali się w sposób najbardziej zgodny z HEI-2005.

W sumie przekłada się to na ryzyko mniejsze o 15% między tymi dwiema grupami.

Jedna mała uwaga: pośród mężczyzn, którzy mieli nadwagę i otyłość, panowie odżywiający się najzdrowiej byli o 28% mniej zagrożeni rakiem trzustki niż panowie, którzy odżywiali się najgorzej. U kobiet nie stwierdzono tego powiązania.

Kiedy naukowcy wzięli pod uwagę inne czynniki ryzyka powiązane z rakiem trzustki, takie jak palenie, cukrzyca i alkohol, efekt diety w dalszym ciągu pozostawał taki sam.


Komentarze do: Jakość diety powiązana z ryzykiem raka trzustki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz