Szukaj

Jak ograniczyć słodycze dzięki... ziołom?

Spożywanie dużych ilości słodyczy może siać różnego rodzaju spustoszenie w organizmie. Oczywiście pierwszym problemem, do którego się przyczyniają, jest otyłość. Wpływ cukru może również powodować inne problemy zdrowotne, takie jak zaburzenie regulacji cukru w organizmie. Jedzenie dużej ilości pokarmów zawierających cukier sprawia, że organizm zaczyna się przyzwyczajać do stałego dostarczania cukru, tak że trudno się od niego odzwyczaić. Poniższe przyprawy i zioła mogą pomóc zaspokoić ochotę na cukier, bez szkodliwych skutków ubocznych.

Kozieradka

Choć mniej popularna niż inne przyprawy, kozieradka powinna być znana każdemu łakomczuchowi. Ma przyjemny aromat palonego cukru i pyszny, podobny do syropu klonowego, smak. Wykazano, że potrafi obniżyć poziom cukru we krwi u tych, którzy używają jej regularnie.

Cynamon

Często stosowany w daniach kuchni z całego świata, cynamon jest bardzo popularną przyprawą, która może pomóc zatrzymać łaknienie. Oprócz lekko słodkiego smaku, który może zaspokoić nasz głód na cukier, posiada również inne walory zdrowotne. Dla łasuchów szczególnie ważny jest fakt, że cynamon jest zdolny do redukcji indeksu glikemicznego żywności, którą spożywamy. Co może być dobra wiadomość dla chorych na cukrzycę. Wskaźnik ten określa wzrost poziomu cukru we krwi, po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu. Im niższy indeks glikemiczny potrawy tym lepiej.

Gałka Muszkatołowa

Szczególnie popularne w okresie jesieni, w połączeniu z ciastem dyniowym, gałka muszkatołowa ma wiele plusów. Przede wszystkim pomaga naturalnie zwiększyć poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, w organizmie. Co na pewno pomoże utrzymać apetyt węglowodanów w ryzach.

Kardamon

Lekki i lekko słodki kardamon, nie bez powodu, jest popularną przyprawą. Niektórzy ludzie uważają, że pikantniejszą wersję cynamonu, i że ma aromat cytrynowo-waniliowy. Wszystko razem sprawia, że jest to przyprawa wyjątkowa. Może być dodawane do jogurtów, koktajlów, deserów lub płatków owsianych.

Imbir

Choć imbir ma silny smak, który w ogóle nie jest słodki, może pomóc ograniczyć konsumpcję węglowodanów. Jest pikantny, zawiera jednak nutkę słodyczy, która sprawia, że świetnie łączy się z innymi przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa i kardamon. Wspomaga również w trawieniu i funkcjach żołądka.

Komentarze do: Jak ograniczyć słodycze dzięki... ziołom?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz