Szukaj

Genetycznie zmodyfikowane pomidory zmniejszają problemy z miażdżycą u myszy

Podziel się
Komentarze0

Po raz pierwszy genetycznie zmodyfikowane pomidory wyprodukowały peptyd, który imituje działanie dobrego cholesterolu - donoszą naukowcy na American Heart Association’s Scientific Sessions 2012. W badaniu tym myszy jedzące zmrożone i wysuszone pomidory miały zmniejszoną ilość stanów zapalnych i mniejszą miażdżycę tętnic.



"Odkryliśmy nowy, praktyczny sposób, aby peptyd, który działa jak główne białko w cholesterolu, ale jest od niego o wiele bardziej skuteczne, był dostarczany przez jadalną roślinę" - twierdzi doktor Alan M. Fogelman, dyrektor Atherosclerosis Research Unit w David Geffen School of Medicine na UCLA i główny autor badania.

Naukowcy zmodyfikowali pomidory, aby produkowały 6F, mały peptyd, który imituje działanie ApoA-1, głównego białka o dużej gęstości lipoprotein (HDL albo dobrego cholesterolu). Następnie podawali te pomidory myszom, które nie mają zdolności do usuwania lipoprotein o niskiej gęstości (LDL czyli złego cholesterolu) z krwi.


Po podawaniu pomidorów zauważono:

- Obniżenie stanów zapalnych we krwi;

- Większą aktywność paraoksonazy, enzymu związanego z dobrym cholesterolem o działaniu zmniejszającym ryzyko choroby serca;

- Wyższy poziom dobrego cholesterolu;

- Mniej blaszki miażdżycowej;

- Spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który przyśpiesza tworzenie się płytki w tętnicach w modelach zwierzęcych.

Komentarze do: Genetycznie zmodyfikowane pomidory zmniejszają problemy z miażdżycą u myszy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz