Szukaj

Ftalany w produktach kosmetycznych a cukrzyca

Podziel się
Komentarze0

Badania opublikowane 13 lipca 2012 roku w internetowym wydaniu Environmental Health Perspectives, wykazały, że środki chemiczne w produktach higieny osobistej zwiększają u kobiet ryzyko zachorowania na cukrzycę. Brigham and Women's Hospital (BWH) jako pierwszy zbadał związek między ftalanami a cukrzycą na populacji amerykańskich kobiet.



Badania pokazują związek między zwiększeniem skoncentrowania ftalanów w organizmie a podniesieniem ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Ftalany są substancjami chemicznymi powszechnie wchodzącymi w skład produktów higieny osobistej np. takich jak: mleczka nawilżające, lakiery do paznokci, mydła, lakiery do włosów czy perfumy.

Ponadto również znajdują się w klejach, elektronice, zabawkach i innych produktach.

Tamara James-Todd, naukowiec z Division of Women's Health w BWH, przeanalizowała obecność ftalanów w moczu 2350 Amerykanek. Zauważyła, że kobiety z wyższym poziomem ftalanów w moczu mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.


W szczególności:

- kobiety z najwyższą ilością ftalanu mono-benzylowego i mono-izobutylowego, są dwa razy bardziej narażone na cukrzycę niż inne kobiety.

- kobiety z wyższym poziomem ftalanu mono-(3-karboksypropyl) mają 60% ryzyka zachorowania na cukrzycę

- kobiety z wysokim poziomem mono-n-butylowego ftalanu oraz ftalanu bis(2-etyloheksylu) wykazywały około 70% zwiększonego ryzyka.

Badania prowadzone na reprezentatywnej próbie Amerykanek były kontrolowane pod względem czynników socjo-demograficznych, żywieniowych i zachowania.

„Jest to bardzo ważny, pierwszy krok w badaniu związku między ftalanami a cukrzycą,” powiedziała dr James-Todd.

Komentarze do: Ftalany w produktach kosmetycznych a cukrzyca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz