Szukaj

Francja: czerwony alarm z powodu nieżytu żołądka i jelit

Podziel się
Komentarze0

Epidemia nieżytu żołądkowo-jelitowego zaczęła się we Francji w okresie między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, osiągając pierwszy szczyt w ciągu tygodnia od 24 do 30 grudnia 2012 roku, kiedy to lekarze odnotowali 241 000 nowych przypadków ostrej biegunki, czyli 380 przypadków na 100 000 mieszkańców.



Próg epidemii, określony jako 282 przypadki na 100 000 mieszkańców, został więc przekroczony.

Niektóre regiony kraju nad Sekwaną są wyjątkowo dotknięte epidemią, takie jak Pikardia i Akwitania. Jak podają władze zdrowotne, w liczbach przedstawia się to następująco:

- Akwitania (743 przypadków na 100 000 mieszkańców),

- Pikardia (736),

- Midi-Pyrénées (639),

- Langwedocja-Roussillon (554),

- Dolna Normandia (479),


- Limousin (470),

- Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże (393),

- Górna Normandia (375),

- Bretania (346),

- Owernia (300),

- Ile-de-France (290),

- Pays-de-la-Loire (285)

- i Centrum (285).

Wirus dotyka wszystkich bez wyjątku, od 4 miesiąca życia do 98 lat. Prof. Alain Eddi, lekarz ogólny, radzi, w jaki sposób radzić sobie z chorobą i jak uniknąć zarażenia.

Jeżeli już zarazisz się nieżytem żołądkowo-jelitowym:

- pij dużo wody, bulionów, herbatek słodzonych i napojów niegazowanych. Unikaj kawy, ponieważ ma działanie przeczyszczające.

– jedz kilka małych posiłków dziennie. Skrobia, dobrze ugotowane marchewki, ryba, grillowane mięso, suche owoce. Unikaj włókien pokarmowych pochodzenia roślinnego, a także świeżych owoców i pikantnych dań.

– bardzo często myj ręce, przed i po każdym posiłku, oraz po każdej wizycie w toalecie.

Komentarze do: Francja: czerwony alarm z powodu nieżytu żołądka i jelit

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz