Szukaj

Fast-foody obniżają wyniki testów wśród uczniów o 20%

Dla niektórych fast food wydaje się być sposobem na szybki i smaczny posiłek. Popularny jest szczególnie wśród dzieci, które z łatwością potrafią przekonać rodziców do wizyty w McDonaldzie czy innym barze szybkiej obsługi.

Niestety, w jednym z badań odkryto związek pomiędzy spożyciem żywności typu fast food, a spadkiem testowych umiejętności wśród dzieci szkoły podstawowej. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio twierdzą, że są to niekorzystne zmiany w organizmie, które powodują osiągnięcie słabszych wyników z nauki czytania i matematyki wśród dzieci, które często jedzą taką żywność. Ponadto, fast-foody negatywnie wpływają na przyrost masy ciała i powodują komplikacje zdrowotne.

- Istnieje wiele dowodów na to, że częste jedzenie żywności typu fast food wspomaga otyłość wśród najmłodszych, ale to nie jest jedyny problem. Dodatkowo, ma negatywny wpływ na naukę - mówi Kelly Purtell, główny autor badania i docent nauk humanistycznych na Uniwersytecie Stanowym Ohio.

Na potrzeby badań, naukowcy przetestowali około 11.000 uczniów w zakresie czytania i zdolności matematycznych, u których konsumpcja niezdrowej żywności była wysoka. Dodatkowo, musieli wypełnić kwestionariusz dotyczący spożycia żywności typu fast food.

Chociaż badanie to potwierdziło, że dzieci , które często jedzą niezdrowe jedzenie mają gorsze wyniki w testach i nauce, nie stwierdzono dokładnie, co do tego prowadzi. Prawdopodobnie, główną przyczyną jest niedobór witamin, w tym pierwiastku żelaza. Niska ilość składników odżywczych w organizmie powoduje, że gorzej jest im się skoncentrować, a wysoki poziom cukru i tłuszczu w nadmiernych ilościach są szkodliwe dla dziecka i wspomagają problemy z nauką i zapamiętywaniem.

Aby polepszyć pamięć i zdolności poznawcze dzieci w okresie szkolnym, najmłodsi powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, a także orzechy i nasiona, które wspierają koncentrację. Liczne źródła żelaza występują również w dyni, nasionach strączkowych i zielonych warzywach.

Centrum Kontroli Zapobiegania Chorobom w Stanach Zjednoczonych również zwraca uwagę na dostarczenie organizmowi prawidłowego poziomu żelaza, który zmniejsza uczucie zmęczenie, a tym koncentrację  u dzieci. Niedobór żelaza osłabia również układ odpornościowy, ma wpływ na pamięć i inne funkcje psychiczne u nastolatków. Oprócz odpowiedniej dawki tego pierwiastku, dzieci powinny jeść artykuły, które łatwiej przyswoją ten element do organizmu - na przykład produkty bogate w witaminę C.

Komentarze do: Fast-foody obniżają wyniki testów wśród uczniów o 20%

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz