Szukaj

Fasola odporna na temperaturę ratunkiem przed globalnym ociepleniem

Globalny wzrost temperatury stanowi zagrożenie dla podstawowego źródła protein – fasoli. Jednak przełomowe odkrycie hodowców umożliwia uchowanie tego niezbędnego dla setek milionów ludzi na całym świecie produktu spożywczego.

Dla omal pół miliarda ludzi – głównie w Ameryce Łacińskiej i Afryce – niepozorna fasola, w różnych odmianach, stanowi podstawowe źródło dziennej normy protein. Fasole są niezwykle pożywne – zawierają nie tylko proteiny, ale również błonnik, węglowodany złożone i inne mikroskładniki niezbędne w codziennej diecie. Strwożeni tym, jak globalne ocieplenie może im zaszkodzić, hodowcy fasoli i CGIAR – organizacja poświęcona dbaniu o bezpieczeństwo żywności i zdrowie – stworzyli 30 nowych odpornych na temperaturę odmian  fasoli. Naukowcy z CGIAR już wcześniej ostrzegali, że wzrastające globalne temperatury mogą zagrażać produkcji fasoli w krajach Ameryki Łacińskiej, jak Nikaragua, Haiti, Brazylia i Honduras, podczas gdy w Afryce Malawi i Republika Demokratyczna Kongo byłyby najbardziej zagrożone, zaraz za nimi zaś Tanzania, Uganda i Kenia.

Wiele z nowych ciepłoodpornych fasoli jest skrzyżowaniem powszechnie znanych odmian (jak pinto, białej, czarnej i nerkowatej) i dobrze znoszącej temperatury fasoli telari (ostrolistnej), uprawianej jeszcze w czasach pre-kolumbijskich na terenach dzisiejszego północnego Meksyku i południowozachodniej Ameryki.

Odkrycie to może być wielkim skarbem dla przemysłu fasolowego, mówi Steve Beebe, doświadczony badacz fasoli CGIAR w Kolumbii. Szczególnie, że możemy się znaleźć w sytuacji, że do 2050 roku globalne ocieplenie ograniczy obszary uprawne fasoli aż o 50%. Tłumaczy, że odporne na temperatury fasole mogą się sprawdzić w sytuacji spełnienia się najgorszego scenariusza – kiedy nagromadzenie gazu cieplarnianego doprowadzi do wzrostu średniej temperatury globalnej aż o 4 stopnie Celsjusza. Zauważa również, że nawet jeśli  temperatury byłyby wyższe tylko o 3 stopie i tak ograniczy to utratę obszarów uprawnych do 5%. Co więcej, rolnicy mogliby kompensować te straty poszerzając produkcję w takich krajach jak Nikaragua i Malawi, gdzie fasole niezbędne są do przeżycia. Poza ulepszaniem odporności na temperatury, badacze wzbogacają je również w żelazo, w celu zwiększenia wartości odżywczych fasoli jeszcze bardziej.

Naukowcy przebadali ponad 1 000 odmian fasoli w celu odnalezienie najodpowiedniejszej do modyfikowania w kierunku odporności na wysokie temperatury. Poszukiwali też fasoli odpornych na susze i jałowe ziemie. Badania przeprowadzone zostały w ośrodkach na wybrzeżu Karaibskim Kolumbii, gdzie umyślnie narażali strączki na wyższe niż normalnie nocne temperatury, gdyż wtedy przebiega  najbardziej wrażliwy na zmiany temperatury proces zapylania.

Spośród odmian fasoli, u których odkryto szczególną odporność na temperatury, jedna została już wprowadzona na rynek w Nikaragua, ze względu na jej wysoką odporność na susze. W Kostaryce badania nad nową odmianą wykazały, że podwoiła ona ilość plonów. Jak mówi Beebe, naukowcy mają już również dowody na to, że powodem tego nie była jedynie odporność na susze, ale również na wyższe temperatury, co wskazuje, że globalne ocieplenie przynosi szkody w Centralnej Ameryce już teraz i przyjęcie nowej odmiany może przynieść rolnikom wiele dobrego.

Poza bogactwem w proteiny i substancje odżywcze, fasole przynoszą wiele innych korzyści zdrowotnych. Na przykład odkryto, że powszechne w Meksyku odmiany czarnej fasoli obniżają ciśnienie i mają właściwości antyoksydacyjne, zaś naukowcy z National School of Biological Sciences of the National Polytechnic Institute w Meksyku udowodnili, że fasola Jamapa pomaga usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie.

Komentarze do: Fasola odporna na temperaturę ratunkiem przed globalnym ociepleniem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz