Szukaj

Ekologiczna żywność zdrowsza od zwykłej?

Wielu ludzi wierzy, że ekologiczna żywność jest zdrowsza. Ale czy naprawdę tak jest? Według najnowszych badań, produkty ekologiczne są tylko nieznacznie zdrowsze od pozostałych. Badacze nie znaleźli wystarczających dowodów na to, że produkty "bio" są bardziej pożywne lub mniej szkodliwe dla zdrowia od innych. Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców można zobaczyć w czasopiśmie „Annals of Internal Medicine”.



Badacze stwierdzili, że korzyści płynące z rolnictwa ekologicznego, powietrza, wody, gleby i różnorodności biologicznej nie wpływają znacząco na żywność. Naukowcy z Uniwersytetu Stanford przeanalizowali wartości odżywcze produktów bio oraz narażenie ich na pestycydy, grzyby i bakterie.

Długoterminowe badania polegające na badaniu ludzi żywiących się głównie produktami ekologicznymi i tych nie spożywających ich, nie wykazały znaczących różnic. Badania przeprowadzono na 223 osobach. Zawartość witamin u obu grup była podobna, a tłuszcze i białka mniej więcej tak samo rozmieszczone.


- Byliśmy nieco zaskoczeni, że nie znaleźliśmy znaczących różnic – podsumowała badania Crystal Smith-Spangler z Uniwersytetu Stanford, współautorka badań.

Trzeba jednak dodać, że produkty bio są mniej zanieczyszczone pestycydami, chociaż też w jakimś stopniu je mają. Ponadto, wydaje się, że ekologiczne kurczaki i świnie mają mniej bakterii opornych na antybiotyki, ale znaczenie wyników w tym kontekście, według naukowców, nie jest jeszcze jasne.

Produkty bio stanowią ok. 6% rynku żywności w Niemczech.

– Zdrowie nie jest naszym głównym celem – twierdzi Gerald Wehde, rzecznik Stowarzyszenia Rolnictwa Ekologicznego w Niemczech.

Jego zdaniem, głównym celem zdrowej żywności jest dbanie o środowisko. – Kontrola zanieczyszczenia wody, zmiany klimatyczne, różnorodność biologiczna, jakość gleby, to jest dla nas najważniejsze – dodaje.


Komentarze do: Ekologiczna żywność zdrowsza od zwykłej?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz