Szukaj

Drugie życie skórek z banana - filtrowanie wody

Do nietypowych pomysłów na wykorzystanie skórki z banana - wśród których można wyliczyć między innymi polerowanie srebrnych sztućców, butów skórzanych czy liści roslin domowych - naukowcy proponują dołączyć oczyszczanie wody pitnej zanieczyszczonej potencjalnie toksycznymi metalami.


Raport, w którym stwierdzają oni, że zmielona skórka z banana spisuje się lepiej niż szerech innych materiałów oczyszczających, opublikowano niedawno w czasopiśmie Industrial & Engineering Chemistry Research.

Gustavo Castro wraz ze swoimi współpracownikami podkreślili, że działalność kopalni, woda spływająca z pól oraz odpady przemysłowe mogą skazić wodociągi ciężkimi metalami, takimi jak miedź czy ołów. Mogą one mieć szczególnie szkodliwy wpływ na zdrowie i środowisko.


Obecnie stosowane metody usuwania metali ciężkich są drogie, a niektóre z substancji używanych w tym celu są również toksyczne. Wcześniejsze badania wykazały, że niektóre odpady roślinne, takie jak włókna kokosów czy łupki orzeszków ziemnych, mogą być używana do usuwania tego rodzaju toksyn z wody.

Naukowcy we wspomnianym badaniu chcieli wykazać, czy zmielone skórki z banana moga również działać jako filtry oczyszczające wodę.

Naukowcy zauważyli, że zmielone skórki z banana szybko usuwają ołów i miedź z wody rzecznej równie, lub nawet bardziej skutecznie co wiele innych materiałów. Mechanizm oczyszczający zrobiony ze skórek z banana może być użyty nawet 11 razy bez utraty właściwości wiążących metale. Jak podkreślają naukowcy, skórki z banana są bardzo korzystną opcją oczyszczania wody z powodu niskich kosztów ich pozyskania, a także nie muszą być przetwarzane chemicznie przed zastosowaniem.

Komentarze do: Drugie życie skórek z banana - filtrowanie wody

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz