Szukaj

Dlaczego DHA jest ważne dla kobiet?

Podziel się
Komentarze0

30% kalorii w dobrze zbilansowanej diecie powinno pochodzić z tłuszczów. Niestety główne źródła tłuszczów na talerzu Polaków to  mięso, masło czy sery. Czas postawić na znacznie zdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe. Najważniejszy z nich to DHA.



Chociaż pierwsze oficjalne standardy na temat uzupełniania diety kwasami omega 3 pojawiły się dopiero pod koniec XX wieku, to już dziś ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Zostały uznane przez autorytety medyczne w kardiologii, onkologii, reumatologii, dermatologii, neurologii oraz ginekologii.

Wpływ DHA na rozwój płodu

Kwas DHA, najlepiej przyswajalny z kwasów grupy omega - 3, to niezbędny składnik prawidłowej diety. Stanowi naturalną profilaktykę wielu powszechnych chorób m.in. miażdżycy oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego. To ważny materiał budulcowy dla komórek nerwowych, mózgu oraz siatkówki oka w czasie życia płodowego. Udowodniono również pozytywne działanie kwasów DHA na rozwój narządu wzroku niemowląt do 12 miesiąca.


DHA obecne jest w tłustych rybach morskich, a więc pewną ilość tych kwasów można dostarczać wraz  z dobrze zbilansowaną dietą. Oznacza to spożywanie pełnowartościowych ryb morskich ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. W przeciwnym razie zalecana jest suplementacja, aby zapobiec niedoborom tego ważnego składnika.

„O odpowiednią ilość DHA w codziennej diecie powinny szczególnie zadbać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W tym celu polecam nowoczesny suplement diety Pregna250 DHA, zawierające cenne DHA w dawce rekomendowanej przez ekspertów." - mówi Agata Chodakowska, Product Manager.

***
Więcej informacji o kwasach omega w diecie kobiet na www.polkaintymnie.pl

Komentarze do: Dlaczego DHA jest ważne dla kobiet?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz