Szukaj

Dieta śródziemnomorska wpływa zdecydowanie pozytywnie na jakość życia

Od wielu lat przyznaje się, że dieta śródziemnomorska ma związek ze zdrowym trybem życia oraz mniejszą podatnością na choroby. Nowe badanie udowodniło, że ma ona wpływ na zdrowie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.



Dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się spożywaniem owoców, warzyw, roślin strączkowych, ryb, oliwy z oliwek i orzechów, okazała się być korzystna pod kątem zdrowotnym. Zmniejsza podatność na chroniczne choroby oraz wydłuża życie.

Nowe badanie, przeprowadzone przez Uniwersytet Las Palmas de Gran Canaria i Uniwersytet Nawarry, polegało na analizie wpływu diety śródziemnomorskiej na jakość życia człowieka. Badanie trwało cztery lata i wzięło w nich udział ponad 11 000 studentów.

"Postępujące starzenie się populacji w krajach rozwiniętych czyni je jeszcze bardziej interesującymi pod kątem badań czynników wpływających na poprawę jakości życia i zdrowia ludności", jak wyjaśniła dla SINC, Patricia Henriquez Sánchez, naukowiec z Wysp Kanaryjskich i główna autorka badania.

Dane na temat spożycia tych produktów zostały zebrane na początku analizy, natomiast samoocena jakości życia została zmierzona po czterech latach obserwacji. W celu ustalenia, czy stosowana dieta była dietą śródziemnomorską, spożywanie warzyw, roślin strączkowych, owoców, orzechów, zbóż i ryb było wyceniane pozytywnie, natomiast konsumpcja mięsa, nabiału i alkoholu negatywnie.

Opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition rezultaty pokazują, że ci, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej, mieli wyższe wyniki według kwestionariusza badającego jakość życia pod względem zdrowia fizycznego i psychicznego. Z tym, że wpływ na zdrowie fizyczne był większy niż na psychiczne.

Piramida Śródziemnomorska

Henriquez stwierdza, że "dieta śródziemnomorska jest ważnym czynnikiem związanym z poprawą jakości życia i może być uważana za model zdrowego odżywiania się. "Ta piramida żywnościowa zawiera w sobie produkty, które można spożywać codzienne, co tydzień i okazjonalnie.

W głównych posiłkach nie powinno brakować trzech podstawowych elementów: zboża, owoców i warzyw oraz nabiału. Ponadto, codziennie powinno się wypijać od 1,5 do 2 litrów wody. Oliwa z oliwek stanowi podstawowe źródło tłuszczu ze względu na swoją wartość odżywczą. Poza tym, zalecane jest umiarkowane spożycie wina i innych fermentowanych napojów.

Natomiast ryby, chude mięso i jaja są źródłem wysokiej jakości białka zwierzęcego. Na dodatek, ryby i owoce morza są również źródłem zdrowych tłuszczów.

Na szczycie piramidy znajdują się: cukier, słodycze, ciastka, napoje słodzone i słodkie pieczywo, które powinny być spożywane okazjonalne i w niedużych ilościach.
 

Komentarze do: Dieta śródziemnomorska wpływa zdecydowanie pozytywnie na jakość życia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz