Szukaj

Dieta nordycka - lokalna alternatywa dla diety śródziemnomorskiej?

Dieta śródziemnomorska jest często uznawana za złoty środek, pomagający zapobiegać wielu schorzeniom, w tym chorobom sercowo-naczyniowym. Jest to sposób odżywiania, zalecający jedzenie takich produktów jak oliwa z oliwek, świeże i suszone owoce, warzywa, ryby, itd. Dieta ta jest jednak trudno dostępna dla mieszkańców Europy Północnej, z powodu problemów ze znalezieniem odpowiednich artykułów żywnościowych.



Dlatego też grupa specjalistów z zakresu żywienia z Islandii, Szwecji, Danii, Finlandii i Norwegii postanowiła wykazać, że "zdrowa" dieta nordycka, oparta na lokalnych produktach, takich jak śledzie, olej rzepakowy i jagody, jest korzystna dla ludzkiego organizmu. Rezultaty przeprowadzonych prac opublikowano w Journal of Internal Medicine.
   
Aby przetestować ten sposób odżywiania, naukowcy poddali badaniom grupę osób z syndromem metabolicznym, który istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób.
   
Część badanych odżywiała się przez 18 do 24 tygodni zgodnie z zasadami "zdrowej" diety nordyckiej, składającej się głównie z produktów lokalnych:  jagód (porzeczek, borówek), oleju rzepakowego, produktów pełnoziarnistych, warzyw korzeniowych i ryb trzy razy dziennie (najlepiej tłustych, takich jak łosoś czy makrela).


Badani unikali cukru. Dozwolona była żywność wegetariańska, natomiast czerwone mięso było całkowicie zakazane.
   
Druga grupa przestrzegała "przeciętnej" diety nordyckiej, spożywała masło zamiast oleju, mniej warzyw i jagód, zaś czerwone mięso, białe pieczywo i cukier mogła jeść bez ograniczeń.
   
Naukowcy nie zanotowali u badanych zmian ciśnienia krwi i wrażliwości na insulinę. Ale już stosunek dobrego i złego cholesterolu uległ wyraźnej poprawie. Zmieniły się również markery stanu zapalnego, co może pozwolić na zmniejszenie o 20% do 40% ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
   
Badania te są zbieżne z rosnącym od kilku lat w regionie ruchem "Nowej Kuchni Nordyckiej".
   
Claus Meyer, właściciel cenionej restauracji "Noma" w Kopenhadze, brał udział w pisaniu Manifestu dla tego przedsięwzięcia. Zaleca on powrót do tradycyjnej żywności - grzybów, liści bukowych, soku brzozowego, mięsa renifera itd. Kulinarnych inspiracji należy szukać w bogactwie północnych regionów. Kuchnia powinna opierać się na produktach sezonowych, łączyć smaki i promować lokalnych producentów.

Komentarze do: Dieta nordycka - lokalna alternatywa dla diety śródziemnomorskiej?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz