Szukaj

Diacetyl zawarty w popcornie może sprzyjać chorobie Alzheimera

Podziel się
Komentarze0

Diacetyl, dodawany do popcornu przeznaczonego do przygotowania w mikrofalówce, może powodować chorobę Alzheimera, podaje Chemical Research in Toxycology. Diacetyl to substancja stosowana do aromatyzowania popcornu, margaryny oraz pieczywa, nadająca produktom spożywczym charakterystyczny maślany smak i zapach.



Szczególnie narażeni na szkodliwe działanie diacetylu mogą być pracownicy fabryk popcornu, z czym powiązano występujące u nich problemy oddechowe.

Testy wykazały, że nadmierne stężenie diacetylu może powodować powstawanie neurotoksycznego białka beta-amyloidu, a w efekcie agregację płytek proteinowych typowych dla choroby Alzheimera.


Z przeprowadzonych badań wynika, że struktura chemiczna diacetylu jest bardzo podobna do substancji w mózgu, która sprzyja tworzeniu się płytek amyloidowych. Stąd wniosek, że konsumpcja żywności z zawartością diacetylu może zatruwać nasz organizm.

Kolejne testy mają wykazać, czy substancja działa na zwierzęta w ten sam sposób, jak w przypadku ludzi.  

Jak donoszą naukowcy, choroba Alzheimera to nie jedyne zagrożenie związane ze spożywaniem popcornu przeznaczonego do przygotowania w mikrofalówce. W produkcie tym wykryto ponadto toksyczną substancję, zaburzającą gospodarkę hormonalną organizmu.

Substancję tę podejrzewa się o działanie rakotwórcze.

Komentarze do: Diacetyl zawarty w popcornie może sprzyjać chorobie Alzheimera

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz