Szukaj

Czerwone winogrona i jagody wspierają układ odpornościowy

Badacze z Oregon State University odkryli właśnie, że resweratrol znajdowany w czerwonych winogronach, a także pterostilben z jagód, mają zdolność wspomagania układu odpornościowego u ludzi. Aby dojść do takich wniosków, naukowcy przeanalizowali ponad 440 różnych związków.



Okazuje się, że zarówno reswerartol, jak również pterostilben, obydwa zwane stilbenoidami, pracują synergicznie z witaminą D oraz mają znaczący wpływ na wzrost ekspresji genu CAMP (ludzki peptyd antymikrobowy, cathelicidin antimicrobial peptide), który odpowiada za funkcje odpornościowe.

Odkryć tych dokonano na komórkowych hodowlach laboratoryjnych i na tę chwilę nic nie pozwala powiedzieć, że takie same rezultaty by uzyskano w świecie rzeczywistym jako wynik diety.

Badanie opublikowano w Molecular Nutrition and Food Research.

Jeden z autorów badania, prof. Adrian Gombart, mówi: - Z setek przeanalizowanych produktów te dwa wyskoczyły jak przysłowiowy Filip z konopi. Ich synergia z witaminą D to bardzo ciekawa interakcja.


Resweratrol do tej pory był przedmiotem wielu badań naukowych, które skupiały się na jego możliwościach redukowania ryzyka choroby sercowo-naczyniowej, redukowania ryzyka raka oraz zapalenia.

Nowe badanie jest pierwszym, które pokazuje, że czysta synergia z witaminą D zwiększa ekspresję CAMP.

Sam gen CAMP był także przedmiotem wielu badań, gdyż wykazano, że odkrywa kluczową rolę we wrodzonym układzie odpornościowym, który jest pierwszą linią obrony organizmu i pozwala zwalczać infekcje bakteryjne.

Wrodzona odpowiedź odpornościowa jest wyjątkowo ważna, gdyż wiele antybiotyków zaczyna tracić swoją skuteczność.

Poza tym ustalono silne powiązanie między właściwymi poziomami witaminy D i funkcjami genu CAMP, a nowe badania sugerują teraz, że inne składniki także mogą być tutaj ważne.

Stilbenoidy to związki produkowane przez rośliny w celu zwalczania infekcji, a naukowcy przypuszczają, że połączenie tych związków z witaminą D może mieć znaczący wpływ na ludzką biologię.

Komentarze do: Czerwone winogrona i jagody wspierają układ odpornościowy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz