Szukaj

Czerwone wino pomaga walczyć z nadwagą?

Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego trunku. Albowiem, według najświeższego badania, przeprowadzonego przez naukowców amerykańskich, czerwone wino ma zawierać substancję, która jest w stanie zwalczać nadwagę. Substancja ta ma działać na komórki tłuszczowe.



Wiedzieliśmy już od pewnego czasu, że czerwone wino ma korzystne działanie przeciwko chorobom serca oraz chorobom neurodegeneracyjnym. Kluczem jest umiarkowana konsumpcja.

Ale teraz, dowiadujemy się o jeszcze jednej zalecie tego cennego trunku. Badanie na ten temat zostało opublikowane w przeglądzie naukowym Journal of Biological Chemistry.

Jak stwierdzili naukowcy amerykańscy, jeden ze składników czerwonego wina – piceatannol – jest molekułą, która jest w stanie zaburzać ekspresję oraz funkcję bardzo wyjątkowych genów. Geny te są normalnie aktywowane przez insulinę w czasie fazy zwanej adipogenezą.

A tym samym, piceatannol byłby w stanie opóźniać powstawanie młodych komórek tłuszczowych, jak również nie pozwalać im na osiągnięcie dojrzałości (dojrzałe komórki tłuszczowe, innymi słowy).


W obecności piceatannolu, mówi doktor Kee-Hong Kim z uniwersytetu w Purdue w Stanach Zjednoczonych, możemy zaobserwować opóźnienie albo kompletną inhibicję młodych komórek tłuszczowych. Doktor Kee-Hong Kim jest głównym autorem tego badania.

Jak uważają naukowcy z uniwersytetu w Purdue, molekuła ta jest również obecna w winogronach i w jagodach, między innymi. Co więcej, owoce te również byłyby w stanie pomóc w kontrolowaniu otyłości. Tym bardziej, że piceatannol ma w rzeczywistości pochodzić od rezweratrolu, czyli od molekuły, która już została bardzo dobrze poznana (a raczej jej zalety).

Rezweratrol jest już zresztą sprzedawany w postaci suplementów. A teraz, naukowcy planują pogłębić swoje badania również na piceatannolem, ponieważ molekuła ta została przetestowanie jedynie na komórkach tłuszczowych.

Testujemy teraz naszą ideę na modelach zwierząt, które są otyłe. Naszym celem jest przekonanie się, czy molekuła ma takie same korzystne działanie. Musimy popracować jeszcze nad stabilnością i rozpuszczalnością piceatannolu, aby osiągnąć zamierzony efekt biologiczny, wyjaśnia jeszcze doktor Kee-Hong Kim z uniwersytetu w Purdue.

Komentarze do: Czerwone wino pomaga walczyć z nadwagą?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz