Szukaj

Czerwone wino może redukować choroby oczu

Badania wykazały, że składniki zawarte w czerwonym winie i winogronie hamują wzrost nowych naczyń krwionośnych (tzw. angiogeneza), które związane są z chorobami oczu, m.in. związanymi z wiekiem plamkowa degeneracja czy wynikająca z cukrzycy, choroba siatkówki.Resveratrol to przeciwutleniacz (antyoksydant), który jest produkowany przez wiele różnych warzyw i owoców do zwalczenia bakterii i infekcji. Został on ostatnio znaleziony w dużych ilościach, w skórce winogronowej oraz w mniejszych proporcjach, w czarnych borówkach i orzeszkach ziemnych.



Poprzednie analizy i badania wykazały, że resveratrol może pomóc w redukcji efektów starzenia, a nawet działać jak przeciwutleniacz antynowotworowy.

Natomiast najnowsze badania, opublikowane w lipcowym wydaniu „American Journal of Pathology”, rzuciły nowe światło na tę sprawę. Naukowcy wykryli, że resveratrol wchłania szkodliwe naczynia krwionośne oczu.


„Te odkrycia pomogą nam w lepszym zrozumieniu angiogenezy w chorobach oczu i mogą prowadzić do powstania nowych leków” - wyjasniła dr Rajendra S. Apte z Washington University School of Medicine w St. Louis, USA.

Komentarze do: Czerwone wino może redukować choroby oczu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz