Szukaj

Czerwone chipsy mogą spowodować spadek konsumpcji?

Kiedy już sięgniesz po paczkę chipsów ziemniaczanych, ciężko przestać je jeść zanim skończy się zawartość. Na szczęście badacze z Cornell University prawdopodobnie znaleźli nowy sposób, by sobie z tym poradzić.



Część eksperymentu obejmowała dwie grupy studentów - w sumie 98 osób, którym podczas oglądania wideoklipów w klasie naukowcy serwowali paczki ziemniaczanych chipsów.

Niektóre z tych chipsów były zabarwione na czerwono. Okazało się, że to właśnie one działają jako podświadome „znaki stop”, które ograniczają ilość spożywanej żywności.


W pierwszym badaniu te czerwone były przeplatane w kolejności 1 na 7 zwykłych albo 2 na 14 zwykłych. W drugim natomiast zmieniono te dane na 5 i dziesięć chipsów. Niczego nieświadomi studenci, którym podano te mieszanki, zjedli 50% mniej niż ich rówieśnicy.

„Ludzie zwykle jedzą to, co się kładzie przed nimi, jeśli jest smaczne” - mówi Brian Wansink z Cornell Food and Brand Lab.

Coraz więcej naukowców jest zdania, że ważne są także inne wskazówki wizualne, po których przestajemy jeść - pusty talerz, spód miski.

Komentarze do: Czerwone chipsy mogą spowodować spadek konsumpcji?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz