Szukaj

Cynamon jako prewencja choroby Alzheimera?

Podziel się
Komentarze0

Jak ukazuje nowe badanie, pewien składnik cynamonu, który nadaje tej przyprawie jej słodki wyjątkowy zapach, może odgrywać pewną rolę w prewencji choroby Alzheimera. Badanie to ukazało się w magazynie Journal of Alzheimer’s Disease. Przeprowadzili je naukowcy z University of California Santa Barbara.



Okazuje się, że dwa składniki cynamonu, a konkretniej mówiąc, cinnamaldehyd i epikatechina, pomagają zahamować powstawanie splotów proteinowych Tau w mózgu. Sploty te są jedną z cech charakterystycznych wspomnianej choroby neurodegeneracyjnej.

Proteina Tau tworzy sploty i kępki w mózgu w miarę tego, jak się starzejemy, ale u ludzi z chorobą Alzheimera stwierdza się więcej tych patologicznych złogów niż u ludzi zdrowych.

Naukowcy amerykańscy odkryli, że cinnamaldehyd jest w stanie zapobiegać gromadzeniu się tych splotów i kęp, chroniąc proteinę Tau przed stresem oksydacyjnym. Badanie przeprowadzono na komórkach mózgu w laboratorium.


Jeden z autorów badania, Roshni Graves, mówi: - Weźmy przykład oparzenia słonecznego, które jest postacią uszkodzenia oksydacyjnego. Jeżeli nosisz kapelusz, chronisz głowę i twarz przed oksydacją. W tym sensie cinnamaldehyd jest takim kapeluszem.

Co prawda, naukowcy przyznają, że od komórek na szkiełku laboratoryjnym do rzeczywistych efektów u ludzi jest jeszcze długa droga. Dlatego nie powinniśmy konsumować większych ilości cynamonu niż to, co jest zazwyczaj używane w jedzeniu.

Przypomnijmy jeszcze, że dobroczynne działanie cynamonu wykracza poza mózg. Inne badanie wykazało, że przyprawa ta może obniżać poziomy cukru we krwi u ludzi z cukrzycą typu 2. Prace te przeprowadzili naukowcy z Mayo Clinic, którzy sugerowali, żeby wdrożyć cynamon jako suplement do standardowego leczenia tej choroby.

Komentarze do: Cynamon jako prewencja choroby Alzheimera?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz