Szukaj

Buraki w burgerach: metoda na “złe tłuszcze”?

Naukowcy poszukują aktualnie mężczyzn jedzących burgery, aby przetestowali oni zalety zdrowotne buraków. Chodzi tutaj o szkockich naukowców z uniwersytetu University of Aberdeen, którzy uważają, że dodawanie tego warzywa do mięsnych dań może powstrzymać ciało przed absorbowaniem „złych tłuszczów”, które znajdujemy w przetworzonych produktach spożywczych.



A te złe tłuszcze, jak już zostało wykazane, zwiazane są z rakiem oraz z chorobami serca.

W związku z tym, badacze z uniwersytetu University of Aberdeen opracowali swój własny przepis na burgery z indyka i z buraków, a teraz poszukują zdrowych mężczyzn, którzy to wypróbują.

Badanie to jest częścią szerszego projektu rządowego, który ma przetestować działanie zdrowotne produktów wytwarzanych w Szkocji.

Ochotnicy zostaną poproszeni o zjedzenie burgerów z mięsa indyczego, z buraczkami albo bez, a naukowcy będą ich monitorować, aby przekonać się, które składniki są absorobowane przez ich ciała, kiedy jedzą różne burgery.

Główny autor tego badania, profesor Garry Duthie, z uniwersyteckiego instytutu badawczego Rowett Research Institute of Nutrition and Health, mówi: przetworzone jedzenie jest coraz większą częścią naszej diety. Konsumpcja żywności z dużą zawartością tłuszczów również wzrosła w Szkocji w ostatnich latach. Chcemy więc dowiedzieć się, czy dodawanie roślinnych ekstratków do przetworzonego jedzenia może pomóc naszym ciałom, chroniąc je przed absorbcją tych złych tłuszczów, od których praktycznie nie ma żadnej ucieczki, ponieważ są praktycznie wszędzie.


Uważamy, że dodawanie ekstraktów roślinnych, takich jak ekstrakt z buraków, który zawiera antyoksydanty, zatrzyma oksydację tłuszczów w jelitach i zapobiegnie absorpcji złych tłuszczów. Co więcej, burak mogą również obniżać ciśnienie krwi.

Aczkolwiek, profesor Tim Lang z uniwersytetu City University, mówi: nowe zdrowe produkty mogą nie mieć wielkiego wpływu na rosnący problem otyłości. Burgery buraczkowe mogą być smaczne i przyjemne w jedzeniu, mogą mieć nawet niewielką zawartosć soli, mogą być nawet podawane w niewielkich poracjach. Ale na pewno nie będą „srebrną kulą”, która rozwiąże problem otyłości w Zjednoczonym Królestwie. Problem ten wymaga zmian systemu, a nie kolejnych, nowych produktów spożywczych.

Naukowcy szkoccy w dalszym ciągu poszukują mężczyzn w wieku 21 lat – 60 lat, do badania, które miałoby trwać cztery dni i miałoby mieć miejsce w instytucie  Rowett Research Institute of Nutrition and Health w Bucksburn, Aberdeenshire.

Komentarze do: Buraki w burgerach: metoda na “złe tłuszcze”?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz