Szukaj

Bezglutenowe przysmaki

Szacuje się, że około 1% populacji jest zmuszony do utrzymania diety bezglutenowej. Przyczyna tkwi w celiakii - chorobie, której leczenie polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Wykluczenie pewnych składników z codziennych posiłków nie musi jednak oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych potraw.



Celiakia objawia się nietolerancją przez organizm glutenu – białka roślinnego, które znajduje się w zbożach m.in. pszenicy, jęczmienia i owsa. Choroba może ujawnić się właściwie w każdym wieku, u dzieci po wprowadzeniu glutenu do diety, w przypadku osób dorosłych wystąpienie objawów nietolerancji glutenu może być związane z przebytą infekcją, silnym stresem, po poważnym zabiegu chirurgicznym, a nawet w czasie ciąży. Obecnie największą liczbę zachorowań notuje się u osób pomiędzy 30 a 50 rokiem życia. W przypadku zdiagnozowania choroby należy przejść na ścisłą dietę bezglutenową.

Thermomix i domowe wypieki

Mimo tego, że osoby chore na celiakię nie mogą spożywać tradycyjnych produktów zbożowych (chleba, bułek, rogali), nie oznacza to jednak, że są one zmuszone do rezygnacji ze swoich ulubionych przysmaków. Na rynku jest dostępnych wiele półproduktów pozbawionych glutenu, dzięki którym możemy samodzielnie upiec chleb czy ciasto. Są one oznaczone na opakowaniach charakterystycznym znakiem w postaci przekreślonego kłosa.


Samodzielne zrobienie chleba wydaje się trudne? Nic bardziej mylnego, zwłaszcza z pomocą wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta, jak  Thermomix firmy Vorwerk.

By móc się cieszyć smakiem pysznego, jednocześnie dietetycznego chleba, wystarczy do pieczenia - zamiast pszennej mąki - użyć tej specjalnej, bezglutenowej. Do wyrobienia ciasta potrzebujemy, oprócz 500 g mąki, 0,35 l wody, 20 g drożdży i łyżeczkę miodu. Możemy także urozmaicić smak pieczywa dodatkami - takimi jak orzechy, cebula, zioła, a nawet oliwki. Wkładamy wszystkie składniki do naczynia miksującego i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta.

Uformowaną masę (w Thermomixie zajmie to tylko kilka minut!) wkładamy do blaszki i czekamy chwilę do wyrośnięcia. Później pieczemy przez ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza. Tak przygotowany chleb bez glutenu jest idealnym zamiennikiem pieczywa dostępnego w sklepie, a nawet jeszcze lepszym i zdrowszym, ponieważ przygotowanym na bazie wybranych przez nas zdrowych składników, pozbawionych np. glutaminianu sodu.

www.thermomix.pl

Komentarze do: Bezglutenowe przysmaki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz