Szukaj

Badania: zdrowotne właściwości wiśni

Wraz z latem pojawia się szeroki wybór owoców sezonowych, zaczynając od brzoskwiń a kończąc na arbuzie. Jednak jeden z tych owoców, posiada właściwości, które powodują, że produkt ten stawia się na szczycie listy najlepszych letnich żywności – wiśnie.

Wiśnie są częstym widokiem na targowiskach w letniej porze roku. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale również posiadają szereg witamin i składników odżywczych. Ponadto posiadają zdolności regenerujące organizm i takie, które potrafią wzmocnić odporność człowieka.

Opublikowane badania wykazały, że wiśnie zawierają naturalną substancję zwaną melatoniną. Substancję, która jest niezbędna do regulowania cyklu snu i zapewnienia nieprzerwanego odpoczynku. Biorąc pod uwagę, że większość dorosłych cierpi na zaburzenia snu i problem z brakiem regularnego nocnego wypoczynku, to wiśnia faktycznie ma potencjał, by rozwiązać ten problem. Dzięki jej właściwościom, istnieje duże prawdopodobieństwo, by poprawić jakość snu, ale i nie tylko. Wiśnia ma też mnóstwo innych zalet, takich jak wspomaganie odporności czy poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Niższe ryzyko ataków dny moczanowej

Jednak głównym tematem przeprowadzonych badań, których autorem jest Dr Yuging Zhang, profesor medycyny i zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Bostonie, są właściwości wiśni, które korzystnie wpływają na dnę moczanową.

Średnio 8,3 milionów Amerykanów cierpi na dnę moczanową, która często jest bolesną chorobą. Badania wykazały, że to właśnie wiśnie zmniejszają ryzyko tej choroby nawet o 75%. Autor badania, Dr. Yuging Zhang, twierdzi: - Nasze wyniki wskazują, że spożywanie wiśni lub ekstraktu wiśniowego, znacznie redukuje ryzyko ataku dny moczanowej. Im większa konsumpcja wiśni, tym mniejsze prawdopodobieństwo tej choroby.

Wiśnie a rak

Wiśnia posiada również witaminę C, składniki odżywcze takie jak beta-karoten, bor, antocyjany czy przeciwutleniacze. Składniki te, wspomagają organizm w zabepieczeniu go, przed powstaniem raka. Warto wybierać ciemne, słodkie owoce, ponieważ w nich wykazano wyższy poziom przeciwutleniaczy.

Jak widać, wiśnie to nie tylko „owocowa ozdoba” lata, ale również zastrzyk witamin. Wiśnie zaleca się każdemu. Średnio 2 – 3 porcje dziennie.

Komentarze do: Badania: zdrowotne właściwości wiśni

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz