Szukaj

Badania NIH testują wykorzystanie technologii mobilnych w poprawie nawyków żywieniowych oraz zwiększeniu aktywności fizycznej

Nowe badania wspierane częściowo przez National Heart, Lung i Blood Institute (NHLBI) w National Institutes of Health (NIH) wskazują, iż połączenie mobilnych technologii i zdalnego coachingu, może być obiecujące w kwestiach promowania zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej u dorosłych. Badania koncentrowały się na jak najlepszej drodze do zmiany wielu zachowań zdrowotnych.



Wyniki badań ukazały się w poniedziałek, 28 maja w Archives of Internal Medicine z komentarzem autorstwa Williama Rileya, doktora filozofii, psychologa klinicznego oraz dyrektora programowego NHLBI.

Naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago wraz z kolegami z innych instytucji, badali 204 dorosłych otyłych lub z nadwagą. Przed przystąpieniem do badań, ich uczestnicy stosowali dietę bogatą w tłuszcze nasycone oraz ubogą w owoce i warzywa. Ich tryb życia charakteryzował się małą dzienną aktywnością fizyczną oraz dużą ilością siedzącego sposobu spędzania czasu wolnego.

Każdy z uczestników został przydzielony do jednej z czterech grup, których zadaniem było:

  • zwiększenie spożycia owoców i warzyw,
  • wydłużenie czasu umiarkowanej/energicznej aktywności fizycznej,zwiększenie spożycia owoców i warzyw, skrócenie sedenteryjnego sposobu spędzania wolnego czasu,
  • zmniejszenie spożycia tłuszczów i wydłużenie czasu umiarkowanej/energicznej aktywności fizycznej,
  • zmniejszenie spożycia tłuszczów i skrócenie sedenteryjnego spędzania czasu wolnego.

Wszyscy uczestnicy otrzymali mobilne urządzania oraz zostali przeszkoleni w zakresie wprowadzania informacji dotyczących ich codziennych zajęć i wzorców żywieniowych. Trenerzy studiowali otrzymane dane, a następnie dzwonili lub pisali maile do uczestników, by zachęcać do wprowadzania zdrowotnych zmiany podczas trzytygodniowego badania. Uczestnicy zostali również poproszeni o dalsze śledzenie i przekazywanie danych w ciągu 20-tygodniowego okresu obserwacji. By osiągnąć cele badawcze podczas studiów i w czasie kontynuacji uczestnictwa, uczestnikom zaoferowano zachęty finansowe.

Wszystkie cztery grupy wykazały poprawę w realizacji wyznaczonych celów zdrowotnych. Najbardziej uderzające wyniki osiągnęła grupa poproszona o zwiększenie spożycia owoców i warzyw oraz ograniczenie sedenteryjnego sposobu spędzania czasu wolnego. Naukowcy odkryli, iż po 20 tygodniach obserwacji, średnie porcje owoców i warzyw wzrosły w tej grupie z 1,2 do 2,9, a średnia siedzącego spędzania czasu wolnego spadła z 219,2 do 125,7 minut. Z kolei odsetek tłuszczów nasyconych w ich dziennym zapotrzebowaniu na kalorie spadł z 12 do 9,9.

W swoim komentarzu Riley podkreśla, iż wykorzystanie technologii mobilnych w celu poprawy funkcjonowania układu krążenia jest warte dalszych badań.

- Mobilne technologie oferują możliwość dostarczania kluczowych dla zdrowia wiadomości bez potrzeby czekania na sporadyczne wizyty u świadczeniodawców opieki zdrowotnej - zauważa.

 

Komentarze do: Badania NIH testują wykorzystanie technologii mobilnych w poprawie nawyków żywieniowych oraz zwiększeniu aktywności fizycznej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz